Târgovişte: Cancerul nu se mai tratează gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Cancerul nu se mai tratează gratuit
Târgovişte: Cancerul nu se mai tratează gratuit

Farmaciile din judeţ nu mai au bani pentru oncologie. Situaţia durează de luni bune la nivelul judeţului Dâmboviţa dar acum se agravează o dată cu întârzierea Ministerului Sănătăţii la

Farmaciile din judeţ nu mai au bani pentru oncologie. Situaţia durează de luni bune la nivelul judeţului Dâmboviţa dar acum se agravează o dată cu întârzierea Ministerului Sănătăţii la cererea de refinanţare pentru farmaciile dâmboviţene.

Carmen Bâte, preşedintele Colegiului Farmaciştilor, susţine că doar două lanţuri farmaceutice mai au fonduri pentru oncologie: Sensiblu şi City Pharm. „Farmaciile care au în continuare medicamente pentru cancer sunt foarte puţine. Sunt două lanţuri farmaceutice cu şase locaţii, care se află doar în Târgovişte”, susţine preşedintele Consiliului Farmaciştilor.

Bolnavii fără medicamente au şanse mai mici de recuperare şi chiar de viaţă. „Un bolnav care nu îşi ia medicamentele oncologice atunci când trebuie va avea mari probleme din punctul de vedere al stabilităţii bolii şi al dezvoltării celuleor canceroase”, spune un medic specialist în oncologie.

Bolnavii se vaită


Lipsa medicamentelor din farmaciile dâmboviţene îi afectează foarte mult pe bolnavii din judeţ. „Am venit să iau medicamentele şi am constatat că nu le mai pot lua pe reţeta dată de doctorul meu, ci pe bani. Bani mulţi. Mă costă cel puţin 1.000 de lei pastilele şi nu am de unde să fac rost. O să încerc să mă împrumut la cineva până la următoarea pensie dar oricum câteva zile o să sar peste tratament”, spune Ion, un pensionar târgoviştean de 67 de an bolnav de cancer.

Situaţia este îngrijorătoare

Potrivit preşedintelui Consiliului Farmaciştilor, situaţia medicamentelor pentru cancer este foarte dificilă. „De două săptămâni, la restul farmaciilor din întreg judeţul, adică 114, bolnavii de cancer îşi pot lua medicamentele doar pe bani, iar preţul mediu lunar pentru un bolnav este de aproximativ 1.000 de lei”, spune Carmen Bâte.

Dacă lunile trecute problema refinanţării se rezolva în câteva zile, bolnavii de cancer din Dâmboviţa aşteaptă deja de două săptămâni suplimentarea fondurilor pentru a intra în posesia medicamentelor care, pentru ei, sunt o reală şansă la viaţă.


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite