COSTURI: Masa de Paşte ne goleşte buzunarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Adevărul de Seară” a luat pulsul pieţii şi vă spune cât trebuie să cheltuiţi ca să aveţi un prânz pascal după tradiţie. O familie de două persoane trebuie să aibe cel puţin 200 de lei disponibili pentru a cumpăra minimul de produse specifice Paştelui, fiindcă preţurile aproape s-au dublat comparativ cu anul trecut.

Învierea Domnului - cea mai mare sărbătoare a creştinilor – este pentru români un prilej de a trăi clipe de bucurie sfântă, dar mai ales de a petrece. Indiferent că au ţinut sau nu cele 40 de zile de post, târgoviştenii au dat năvală în piaţă şi în supermarcheturi să-şi facă aprovizionarea pentru ospăţul de Paşte.

Cei mai mulţi nu se uită la bani, chiar dacă sunt conştienţi că după cele câteva zile de sărbătoare o să le sufle vântul prin buzunare. Nu concep să sară peste tradiţie şi să nu pună pe masă toate bunătăţurile. Miel, drob, pastramă, ouă roşii, cozonac, prăjituri, legume, fructe, sucuri, vin etc.

„Pentru ce mai trăim, dacă nici măcar de Paşte nu reuşim să ne bucurăm? De copil, abia aşteptam momentele astea. Bunica ne pregătea cu multă dragostea pentru Învierea Domnului. Ţineam postul, găteam casa frumos, aranjam curtea. Au fost clipe deosebite, care mi-au rămas în suflet şi nu aş putea să le petrec altfel acum, chiar dacă vremurile sunt mult mai grele”, spune Iuliana, o târgovişteancă de 35 de ani.

15.000 de miei, sacrificaţi pentru dâmboviţeni


Mielul este cel mai scump produs de pe masa de Paşte. Poate fi achiziţionat cu preţuri cuprinse între 23 şi 30 de lei/kg. Drobul îl secondează îndeaproape. Se găseşte în magazine, în oferte limitate, la 22 de lei/kg.

image

„Să ştiţi că este rentabil ca preţ, fiindcă tot pe la sumele astea ai ajunge şi dacă l-ai face în casă, plus că timpul ne este din ce în ce mai limitat şi nu ne mai permite să migălim prin bucătărie. Pentru mine, care am două joburi, este mină de aur că am găsit să cumpăr de-a gata, iar, ca gust, nu diferă prea mult de drobul obţinut în casă”, mărturiseşte Cornelia, 40 de ani.

Pentru anul acesta, afirmă directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea, se preconizează să fie puşi în vânzare aproximativ 15.000 de miei.

Preţurile la cozonaci, nelipsiţi de pe masa de Paşte, pornesc de la 6 lei şi ajung chiar şi la 20 de lei, dacă alegem un produs mai... pretenţios. Salata se vinde cu 2.5 – 3.5 lei bucata. Ceapa verde, cu 1 – 2 lei legătura. Brânza poate fi achiziţionată cu 8 – 20 de lei/kg, iar ouălele costă 0,4 lei/bucata. Cel mai ieftin vin poate fi cumpărat cu 5 lei litrul, iar sucul - 3.6 lei sticla de 2 litri.

200 de lei, masa pentru două persoane


Pentru masa de Paşte a unei familii formată din două persoane este nevoie de: 4 kg carcasă de miel, din care se prepară friptură şi ciorbă. Preţ: 92 lei.

Pentru celelalte ingrediente – morcovi, ceapă verde şi uscată, usturoi, pătrunjel, leuştean, orez, ouă, borş, smântână, lămâie, piper, rozmarin – mai scoateţi din buzunar aproximativ 20 de lei.

Drob – 15 lei. Măsline – 5 lei. Brânză – 8 lei. Caşcaval – 10 lei. Castraveţi – 6 lei. Roşii – 7 lei. Ardei – 12 lei. Ouă roşii – 5 lei. O sticlă de vin – 8 lei. O sticlă de suc  – 3.6 lei. O sticlă de apă minerală – 2.5 lei. Un cozonac – 10 lei. Prăjituri – 10 lei. În total, o familie de două persoane are nevoie de mai mult de 200 de lei pentru masa de Paşte.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite