CONTROL Poliţia concediilor medicale aduce bani la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

25 de medici au fost amendaţi de CJAS Dâmboviţa pentru nereguli la întocmirea concediilor medicale. Medicii au fost amendaţi cu peste 40.000 de lei pentru neîntocmirea declaraţiilor cu privire la numărul de zile de concediu medical pe care le-au avut angajaţii.

Din 65 de medici de familie şi medici specialişti, 25 au primit amenzi, ca urmare a neregulilor constatate în ceea ce priveşte legalitatea modului de acordare a zilelor de repaus. “Au fost mendaţi pentru nerespectarea prevederilor legale: adeverinţă pentru fiecare angajator în care să se specifice numărul de zile de concediu medical sau declaraţiile. Amenzile au însumat 400 de milioane de lei vechi”, a declarat Georgeta Zaharia, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa.

Au prea mult de lucru

Reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie din Dâmboviţa spun că aceştia au un volum foarte mare de muncă, iar de multe ori uită ce trebuie făcut. Indiferent de medicul care eliberează aceste acte, pacientul trebuia să aibă o adeverinţă care să ateste calitatea de asigurat şi numărul de zile de concediu medical pe ultimele 12 luni, spun aceştia. „Medicul a fost mai  mult sau mai puţin atent şi a eliberat certificatul medical fără să fie trecute aceste zile de concediu. De asemenea, au fost medici care au uitat să ceară de la angajat, o declaraţie conform căreia, în timpul zilei şi în anumite ore, poate fi găsit la domiciliu”, a declarat Ileana Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Dâmboviţa.

Medicii au primit între 50 şi 100 de milioane de lei vechi amendă

Amenzile au fost destul de mari, spun medicii revoltaţi, iar în unele situaţii, vina nu este a lor. “Am plătit amenda că trebuia să te judeci cu ei. Este mare totuşi. Eu am fost amendat cu 50 de milioane şi am plătit jumătate. Au fost nişte situaţii particulare. A fost o externare din spital, nu trebuia să am eu adeverinţa, şi al doilea, caz, trimis din policlinică, cu tratament dat de ei, a uitat angajatul să mi-o aducă. A fost ghinion”, a declarat pentru Adevărul de Seară, medicul Florin Ardeleanu, din Răzvad, unul dintre cadrele medicale amendate de CJAS.

Medicii de familie mai spun că nu ei sunt cei care ar trebui să întocmească aceste declaraţii. „Părerea mea este că nu medicul trebuie să facă aceste lucruri, nu trebuie să primească el declaraţia pacientului, dar nici eu şi nici CJAS Dâmboviţa, şi nici o altă casă judeţeană nu are vreo influenţă”, mai spune Ileana Dumitrescu.

Pe lângă medici, au mai fost verificaţi şi 24 de pacienţi, însă aceştia au fost găsiţi la domiciliu.


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite