CONTRACT Senator-avocat căpuşează primăriile de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

13 primari din judeţul Dâmboviţa au semnat contracte de asistenţă juridică cu parlamentarul Adrian Ţuţuianu, şeful lor pe linie de partid. Contractele semnate cu administraţiile locale ar trebui să-i aducă în fiecare lună senatorului PSD Ţuţuianu 14.000 de lei.

De când a fost ales, în 2008, senatorul Adrian Ţuţuianu (46 de ani), preşedinte executiv al PSD Dâmboviţa, şi-a îmbogăţit portofoliul de clienţi cu 15 primării din judeţ. Majoritatea contractelor sunt semnate în ultimul an, dar sunt şi câteva ce datează aproape de la începutul mandatului. Dintre cele 15 administraţii locale, 13 sunt conduse de primari din PSD, subordonaţi pe linie de partid parlamentarului. Ceilalţi doi edili, unul din PNG şi celalălat din PDL sunt apropiaţi ai social-democtratului. Toate contractele au fost încheiate fără licitaţie, Legea administraţiei publice locale arătând că primarul sau preşedintele Consiliului Judeţean are „dreptul de a împuternici” beneficiarii acestor contracte de asistenţă juridică.

Cabinetul avocatului Adrian Ţuţuianu ar fi trebuit să încaseze lunar, peste 14.000 de lei doar din contractele de consiliere juridică încheiate cu zece primării din Dâmboviţa, judeţul pe care acesta îl reprezintă în Senatul României. Acestora li se adugă alte cinci, cu care Ţuţuianu a semnat contracte de asistenţă juridică, adică de reprezentare în procese de sine stătătoare: Şotanga - 2.500 de lei, Produleşti -1.500 lei, Ulieşti - 1.400 lei şi Potlogi - 1.500 lei, toate sumele fiind fără TVA. Aceste administraţii locale sunt conduse tot de primari PSD.

„Au avut încredere în mine“

Senatorul susţine însă că niciun contract nu a fost încheiat pe baza relaţiilor politice. „Totul este legal, este absolut în regulă. Eu nu intru niciodată într-un litigiu cu statul pentru că nu am voie. Primarii au venit la mine fiindcă că au încredere în serviciile mele. I-am reprezentat în tot felul de cauze şi de cele mai multe ori i-am reprezentat cu succes“, a explicat senatorul.

Mai mult, parlamentarul mai spune că mulţi dintre clienţii săi nu-şi onorează contractele la timp, acumulând restanţe. „În declaraţia de avere scrie onorariul stabilit, nu cel plătit. Sunt unii care nu mi-au plătit de trei ani, dar asta nu înseamnă că nu le acord asistenţă, că sunt colegii mei”, a declarat Ţuţuianu. De pildă, primăria Sălcioara  a semnat un contract de asistenţă juridică în valoare de 1.300, însă este restantă de aproape trei ani. „Nu am plătit pentru că nu avem bani. Eu acest contract l-am încheiat cu cabinetul de avocatură, nu cu domnul Ţuţuianu“, a declarat primarul Pârvu Valentin.

Contractele de asistenţă juridică încheiate cu unităţile administrativ-teritoriale vizează fie dosare individuale, fie asistenţă juridică şi reprezentare permanentă în cauze în care figurează ca părţi primarul, Consiliul Local, Primăria, Unitatea Administrativ Teritorială sau Comisia Locală de Fond Funciar.

Carte de vizită

Adrian Ţuţuianu (46 de ani) este lector universitar la Universitatea Valahia din Târgovişte, doctor în drept şi avocat. Este membru al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Baroul Dâmboviţa. Din 1998 este membru activ al PSD şi deţine funcţia de preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene, fiind şi membru în Consiliul Naţional al PSD. De la 15 decembrie 2008, Adrian Ţuţuianu este senator de Dâmboviţa.

MOTIVE
„A fost o conjunctură să ajungem la senatorul Ţuţuianu“

Primăriile care au semnat contract cu casa de avocatură a senatorului PSD au în structură şi departamente juridice, plătiţi de la buget cu salarii de 1.000-2.000 de lei pe lună. Edilii susţin însă că aceştia nu au făcut faţă la problemele ivite. Este cazul Primăriei Moreni, care ar fi pierdut multe procese înainte ca senatorul să preia litigiile. „Am avut o perioadă în care pierdeam procesele pe bandă rulantă. Atunci am apelat la serviciile sale. I-am dat în lucru probleme de patrimoniu sau litigii pe terenuri. Nu mă logodesc cu nimeni şi nu am partipriuri politice. A fost o conjunctură să ajung la el“, a declarat Goran Vasile, care a semnat un contract de 1.700 de lei pe lună pentru a-şi asigura serviciile avocatului Ţuţuianu.
Pe de altă parte, alţi primari susţin că doar au preluat contracte semnate de predecesori, fără să aibă vreo legătură cu senatorul. „Am foarte multe dosare pe fond funciar. Trebuia să ne reprezinte cineva, pentru că avem foarte multe dosare, cel puţin unul pe lună. Contractul nu e făcut de mine, eu doar l-am prelungit”, a declarat Naie Radu, primarul comunei Mătăsaru. Acesta a semnat un contract de 1.300 de lei lunar.

Contracte semnate pe un an

Potrivit ultimei declaraţii de avere, actualizată în luna iunie, demnitarul, prin firma sa de avocatură, a semnat contracte pe un an, a căror valoare variază între 1.000 şi 2.000 lei pe lună. Primăriile cu pricina sunt Sălcioara - 1.300 lei (PSD), Mătăsaru - 1.300 lei (PSD), Gura Şuţii - 1.300 lei (PSD), Moroieni - 1.000 lei (PDL), Moreni - 1.700 (PSD), Văcăreşti - 1.300 lei (PSD), Comişani - 1.500 (PNG), Tătărani - 1.300 lei (PSD), Dragomireşti - 2.000 lei (PSD) şi Nucet - 1.300 (PSD).

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite