CONFLICT Aleile din cimitir îi împart pe sătenii din Răzvad în două cete GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii îl acuză pe preotul satului de abuz, pentru că le-a dărâmat crucile şi le-a micşorat mormintele, în timp ce alţii sunt de acord cu modernizarea cimitirului. Mai mulţi oameni spun că aleile cimentate,  executate cu acordul preotului paroh, au trecut peste capetele a zeci de morţi, iar locurile de veci au fost micşorate chiar şi cu un metru.

În ajunul marii sărbători a Adormirii Maici Domnului, în curtea bisericii din Răzvad a fost mare tulburare. În loc să fie aplecaţi spre cele sfinte, enoriaşii s-au luat la harţă pe tema modernizării cimitirului, după ce preotul paroh a aprobat construcţia unor alei peste capetele a zeci de morţi. Mai mult, mormintele au fost micşorate considerabil, chiar şi cu un metru, în unele cazuri.

image
image
image

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Saptămâna trecută, peste 30 de cruci au fost dărâmate de către muncitorii care efectuau lucrarea, ceea ce i-a indignat pe oamenii care au plătit cu bani grei monumentele din marmură. Părerile pro şi contra nu au întârziat să apară, modernizarea din cimitir devenind o adevărată problemă a comunităţii. “E o idee foarte proastă. Uitaţi-vă şi dumneavoastră cum s-au făcut aceste alei. Două din cele trei alei realizate se termină fix în mijlocul unor morminte. Cum vor termina ei aceste alei? Lucrarea a fost gândită foarte prost de la început. Niciun consilier nu a zis nimic de aceste lucrări. Nici dimensiunile nu au fost respectate. Niciun mormânt nu are doi metri şi jumătate”, spune Ion Avram.

De cealaltă parte, femeiele care vin mai des la Biserică, spun că indiferent de decizia preotului, acesta trebuie urmat până în pânzele albe. “Aşa trebuia făcut de mult. Pe mine nu mă interesează ce cred ceilalţi. Cum decide părintele să facem, aşa facem. Mie mi se pare că arată bine. Tot pentru noi s-au făcut aceste alei, pentru că atunci când ploua, intram cu tot noroiul în Biserică”, este de părere tanti Floarea.

Crucile au fost sparte şi apoi lipite cu ciment

Acolo unde neîndemânarea unora dintre muncitori şi-a spus cuvântul, priceperea altora a rezolvat, ce-i drept, pentru puţin timp, stricăciunile. “Crucile din marmură care s-au spart în momentul când au fost culcate la pământ, au fost lipite cu puţin ciment. Nu se poate face reformă într-un cimitir. Bisericeşte, în primul rând, nu este corect. Nu s-a consultat niciun arhitet, niciun topograf”, a declarat Ion Fulger.

S-au adresat instanţei

Problema este departe de a fi rezolvată. Sătenii care s-au ales cu modificarea exagerată a locului de veci s-au adresat instanţei pentru a-şi face dreptate. “Fără cap s-au făcut toate. Nu ştiu cum s-au executat aceste lucrări. La cimitirul acesta nu se poate face modernizare în felul în care s-a făcut. Sunt persoane care au acţionat deja Biserica în instanţă pentru că i s-a dărâmat crucea şi pentru că i s-a micşorat mormântul”, ne-a declarat Dumitru Tomşa.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite