CAUZĂ: Voluntarii păcii se instruiesc la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

US Peace Corps caută gazde în satele din apropierea oraşului, fiindcă îşi doreşte ca americanii să poată experimenta viaţa la ţară. Cele 40 de persoane care vor veni din SUA vor participa, în perioada 30 aprilie – 9 iulie, la un stagiu intens de pregătire la Grupul Şcolar „Nicolae Mihăescu”, pentru a învăţa limba română şi a deprinde tradiţiile noastre culturale.

40 de voluntari americani ai Corpului Păcii vor sosi luna aceasta la Târgovişte, unde vor participa, până pe 9 iulie, la un program de instruire, premergător începerii activităţii de predare a limbii engleze, timp de 2 ani, în şcolile săteşti sau din oraşele mici ale României.

„În timpul sesiunii de pregătire, voluntarii trebuie să fie găzduiţi de familii de români, pentru a avea posibilitatea să înţeleagă mai bine viaţa din ţara noastră, pentru a deprinde tradiţiile culturale ale românilor. Avem deja gazde în Târgovişte, în mare parte familiile care s-au implicat în acest proiect în anii trecuţi, însă ne dorim să găsim persoane primitoare în satele din apropierea municipiului: Teiş, Aninoasa, Valea Voievozilor, Ulmi, Viişoara şi Priseaca. Vrem ca cei 40 de voluntari americani să poată experimenta viaţa la ţară”, spune Daniel Porojan, reprezentant Corpul Păcii România în judeţul Dâmboviţa.

Chetuielile de găzduire sunt suportate de Corpul Păcii


Organizatorii programului de instruire a voluntarilor îi sfătuiesc pe cei care vor găzdui cetăţenii americani să-i implice pe aceştia în toate activităţile cotidiene, de la mers la cumpărături, vizite şi până la participarea la nunţi sau alte evenimente din familie.

„Cheltuielile vor fi suportate de Corpul Păcii România. Practic, familiile doritoare trebuie să fie dispuse să interacţioneze, să asigure o cameră liberă şi cele trei mese zilnice”, completează Daniel Porojan, persoana desemnată să ofere detalii cu privire la condiţiile colaborării. Poate fi contactat la numărul de telefon: 0745/072.416.

La finalul stagiului de pregătire, voluntarii vor fi supuşi unui test de aptitudini, în funcţie de rezultatul căruia vor fi repartizaţi în diferite locaţii din ţară. Timp de doi ani, aceştia vor preda limba engleză alături de profesorii români, abordând metode noi de lucru cu elevii şi altă viziune asupra învăţării unei limbi străine.

În prezent, lucrează în România, mai precis în 18 judeţe ale ţării, 240 de voluntari, care se implică în programe de educaţie, protecţia mediului şi dezvoltare tineret. Voluntarii care se înrolează în Corpul Păcii reflectă diversitatea bogată de rase, etnii, vârste şi religii ale Americii. Ei deţin cunoştinţe tehnice variate, vin din toate regiunile şi au diferite experienţe de viaţă.

US Peace Corps activează din 1961

Corpul Păcii este o agenţie a Guvernului Statelor Unite, creată de preşedintele John F. Kennedy în 1961 pentru a promova pacea mondială, dezvoltarea comunităţilor şi înţelegerea interculturală. În baza acordului inter-guvernamental, agenţia americană funcţionează în România din anul 1992.

Cu oraşul Târgovişte, voluntarii americani au luat contact pentru prima dată în 2009. Municipiul a fost ales ca parte a programului de instruire în primul rând pentru importanţa sa istorică: fostă Cetate de Scaun a Ţării Româneşti.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite