Business-ul local pe timp de criză: pasiune şi idei
0
Reţeta succesului ne este împărtăşită de trei doamne care conduc mici afaceri în Târgovişte. De muncă este nevoie în orice am alege să facem. Dar cu pasiune şi dedicare, o idee se poate concretiza într-o afacere cu satisfacţii.
Criza economică şi vremurile nesigure pe care le trăim nu reprezintă un capăt de drum, atunci când vrei să porneşti o afacere. O demonstrează câţiva mici afacerişti din Târgovişte, pentru care reţeta succesului înseamnă multă muncă şi să pui suflet în ceea ce faci.
„Nu fac doar comerţ”
Primul exemplu care să susţină cele spuse mai sus vine din partea Emanuelei Capriati. Târgovişteanca a deschis, în luna mai, o gelaterie în centrul municipiului, pe care o conduce alături de soţul său, de origine italiană. „Ideea de a deschide o gelaterie a venit de la fetiţa noastră, Sara. Noi în familie mâncăm cât se poate de sănătos şi încercăm să promovăm şi altora acest mod de viaţă. Sunt uimită cum oamenii mănâncă atâtea prostii. Îngheţata pe care o facem noi este naturală, din fructe sau din lapte, iar topping-urile sunt făcute tot în casă”, explică Emanuela, care este ovo-lacto-vegetariană.

Emanuela a condus o gelaterie şi în Germania, unde a trăit timp de 15 ani. „Eu n-am avut de gând să rămân acolo, deşi am putut face o facultate, învăţa o meserie şi deşi eram bine plătită. M-am întors în România pentru că aici îmi este familia şi pentru că am vrut să mânănc mai sănătos. Am grădină şi cultiv de toate. M-au ajutat cunoştinţele teoretice şi practice pe care le-am însuşit în Germania şi am primit sprijin din partea familiei şi prietenilor să deschid această gelaterie. Acolo, este mult mai uşor să începi o afacere. Într-o zi am deschis. Aici a fost mai greu cu obţinerea autorizaţiilor, dar sunt mulţumită de ceea ce am reuşit”, spune femeia. Secretul este, în opinia ei, să rămâi om. „Eu nu fac doar comerţ. Dacă sunt aici, le ofer oamenilor sfaturi şi discutăm, pentru că fiecare are nevoie să comunice. Mi se pare foarte important să discuţi cu clienţii şi să afli ce vor, ce le place. Toţi oamenii au nevoie de atenţie”, este de părere Emanuela.
Reţeta folosită este italiană. „Este meseria soţului meu şi am învăţat-o şi eu, chiar dacă sunt de profesie economist. Este o meserie foarte frumoasă. Mă apucă şi ora 2-3 dimineaţa în laborator, dar am satisfacţia că fac ceva bun”, mărturiseşte târgovişteanca.
Sunt necesare servicii de calitate şi personal bine pregătit
Corina Gărgăun a ales un domeniu de activitate în care concurenţa este şi mai strânsă. Ea este managerul salonului de înfrumuseţarea Imperatrice Beauty Salon, deschis în luna decembrie 2010. Pentru ea, secretul în afacere constă în a oferi servicii noi clientelor. „Oraşul nu e mare şi sunt destule saloane. Tocmai pentru aceasta este foarte greu să-ţi faci o clientelă. Fiecare este deja obişnuită cu o coafeză sau cu produsele dintr-un salon şi nu încearcă altceva. Aşa că le propunem clientelor servicii pe care nu le găsesc în altă parte, cum ar fi epilare cu zahăr, care este mai puţin dureroasă şi are efect îndelungat şi bronzare organică, metodă mai eficientă şi cu efect anti-îmbătrănire”, explică managerul.
Să ai persoanal bine pregătit este un alt punct forte al unei afaceri. „Pentru unghii false avem un tehnician din Republica Moldova, care a învăţat de la cei mai buni profesionişti din Moscova. Iar coafeza are experienţă de peste zece ani. Punem accent atât pe calitatea produselor, cât şi pe pregătirea angajaţilor”, ne-a spus Corina Gărgăun.
Un ultim pont pentru pe care ni l-a dezvăluit pentru ca o afacere să meargă este acela că trebuie să ţii pasul cu noutaţile din domniu. „Merg la târgul din Romexpo să văd ce produse noi sunt în România şi dacă există în Târgovişte, ca să le aduc”, a adăugat tânăra.
„E nevoie de curaj”
La final, dar nu cea din urmă, am lăsat povestea Gabrielei. Împreună cu soţul ei, Ştefan Doru Dăncuş, amândoi originari din Maramureş, a deschis recent o grădină de plante, în zona centrală a Târgoviştei. Aici se găsesc plante de curte sau de apartament, cu sau fără flori. „Este o încercare această grădină. E o afacere frumoasă, deoarece comunici cu oamenii, dar e nevoie de curaj chiar şi pentru noi care lucrăm în domeniu de mulţi ani”, ne spune Gabriela. Grădina este deschisă de două luni, dar primeşte zilnic aprecieri pozitive. „Îmi plac florile. Le sorb cu toată fiinţa. N-am grădină şi vin să le admir aici”, ne-a mărturisit Elena, o pensionară din Târgovişte.

Grădina lui Dăncuş, cum este supranumită, adăposteşte plante de tot felul, de la crizanteme şi thuje la palmieri phoenix şi plante insectivore. Şi aici comerţul se face cu sufletul. „Ne bucurăm că lumea e încântată de această idee. Oricine poate veni să vadă, chiar dacă nu cumpără. Iar cei care cumpără primesc sfaturi pentru îngrijirea plantelor. Pentru fiecare dintre ele avem pregătit un bilet cu o caracterizare şi cu explicaţii suplimentare legate de modul specific de îngrijire. E trecut şi numărul de telefon, ca să ne contacteze în caz de probleme”, a explicat femeia. Grădina lui Dăncuş este prezentă şi pe facebook, unde „se leagă şi acolo prietenii”, după cum s-a exprimat interlocutoarea noastră.
Pentru ea, să trăieşti şi să munceşti în Târgovişte este o plăcere. „Oraşul Târgovişte este protejat, este ca o oază: pământ fertil, fară vânturi puternice, fară inundaţii, fără ierni geroase. E un oraş ca din poveşti, iar târgoviştenii ar trebui să fie mai mândri că locuiesc aici şi în consecinţă mai responsabili”, încheie Gabriela.