Brittany Guilbeau, un membru american în familia Popescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra de 21 de ani din Louisiana va locui la Târgovişte, unde va învăţa despre români şi despre România. Ea participă la un program al organizaţiei Corpul Păcii al Statelor Unite, prin care voluntari americani oferă asistenţă comunităţilor şi instituţiilor româneşti.

Americanii veniţi în Târgovişte prin programul organizaţiei Corpul Păcii s-au instalat ieri după-amaiză la familiile gazdă. „Totul se desfăşoară în regulă. Voluntarii au fost duşi în casele gazdelor. Acestea trebuie să le arate drumul la şcoală, iar unii deja au făcut-o, dând dovadă că sunt grijulii faţă de oaspeţii lor. Voi face vizite la toţi cei din program să mă asigur că sunt bine. De mâine, ei vor începe cursurile intensive de limba română la Grupul Şcolar de Construcţii «Nicolae Mihăescu»”, spune Daniel Porojan, reprezentantul din Târgovişte al organizaţiei.
Brittany Guilbeau, din Louisiana, este unul din voluntarii din Corpul Păcii. Ea are 21 de ani şi locuieşte la familia Popescu pe parcursul celor două luni şi jumătate de instruire. „Nu ştiam nimic despre România înainte de a veni aici. Nu ştiam unde e sau cum sunt oamenii de aici. După primele zile, pot spune că oamenii sunt amabili şi tara frumoasă. Îmi place şi am observat că toată lumea e bucuroasă că suntem aici”, spune americanca. Familia Popescu este pentru al doilea an gazdă a unui voluntar din Corpul Păcii. „Noi suntem deschişi şi vrem să îi înlocuim familia pentru perioada cât stă la noi. Are 21 de ani şi poate îi va fi greu fără părinţi. De aceea vrem să-i facem şederea plăcută”, spune Mariana Popescu. Cât priveşte părinţii ei, Brittany ne-a mărturisit că mama ei a încurajat-o să vină în România. „Mama mea a fost foarte entuziasmată de venirea mea aici. Ei îi palce să călătorească şi vrea să vină să viziteze România cât stau eu aici”, ne-a dezvăluit Brittany.

Limba română e „cool”

Pe parcursul a 11 săptămâni, americanii trebuie să-şi însuşească solide cunoştinţe de limba română, pentru că apoi se vor implica în proiecte de sprijin a comunităţilor şi instituţiilor româneşti. Brittany crede că nu va avea probleme în a învăţa româna, limba despre care spune că e „cool”. „Am învăţat doar să salut şi să cer anumite lucruri uzuale. Limba română mi se pare cool, pentru că e foarte diferită de limba engleză şi sună bine. După ce voi învăţa să corbesc voi pute ţine cursuri de limba engleză, fapt pentru care sunt aici”, explică tănăra.
Familiile gazde trebuie să ajute voluntarii să se integreze. „Noi îi sfătuim să nu îi trateze special, ci ca pe un membru al familiei”, precizează Daniel Porojan. În acest sens, familia Popescu a hotărât s-o invite pe Brittany la un grătar în afara oraşului. Vom reveni cu detalii despre experienţele tinerei din Louisiana în Târgovişte, în fiecare sfârşit de săptămână, când vom publica pagini din jurnalul unui american în oraşul nostru.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite