Brazi din Harghita în pieţele din Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brazi din Harghita în pieţele din Târgovişte
Brazi din Harghita în pieţele din Târgovişte

Brazii aduşi din afara judeţului au preţuri cuprinse între 20 şi 50 de lei. Direcţia Silvică Dâmboviţa a pus la bătaie pentru sărbătorile de iarnă doar 1.800 de molizi din pepinierele proprii din Găeşti şi Pucioasa.

Târgoviştenii nu vor împodobi în case brazi din Dâmboviţa ci din Harghita. Asta pentru că Direcţia Silvică Dâmboviţa nu mai poate tăia brazi din principala pepinieră a judeţului, Pucioasa, din cauza retrocedărilor masive din ultimii cinci ani. Comercianţii din Harghita au venit în Piaţa 1 Mai din Târgovişte cu peste 100 de brazi.  Aşa este şi cazul lui Cristi care a bătut cale de sute de kilometri până în Târgovişte cu 50 de brazi, înalţi şi frumoşi la preţuri mult mai mici faţă de cele din supermarketuri. Chiar dacă anul trecut nu a avut prea mare succes în Târgovişte, fiind nevoit după Crăciun să arunce 35 de brazi din cei 60 aduşi, anul acesta speră ca vânzarea să meargă mai bine şi să plece acasă cu ceva profit.

Cel mai mic brad poate fi achiziţionat cu 20 de lei iar cel mai mare cu 50. ”Criza financiară a făcut să bată vântul în buzunarele oamenilor. Unii se lipsesc de brad pentru a avea cele necesare pe masă. Cel mai mic brad, de un metru şi jumătate, costă 20 de lei iar cel mai mare, care măsoară peste trei metri costă numai 50 de lei, asta în condiţiile în care în supermarket este peste 200 de lei. Preţul îl facem în funcţie de bogăţia lui, nu numai de înălţime”, spune Cristi. 
 
Din cauza retrocedărilor s-au tăiat doar molizi pentru Crăciun

„Brazi avem. Numai anul acesta s-au plantat 30 de mii de puieţi, însă problema cu care ne confruntăm o reprezintă proprietăţile private. Pentru că au fost retrocedate foarte multe proprietăţi în ultimii ani, noi am cam rămas fără pădure. Proprietarii nu au contracte de administrare cu noi ci doar contracte de întreţinere a proprietăţilor. Noi nu putem să tăiem brazii de pe terenurile lor, iar de importat nici gând să facem aşa ceva”, a declarat pentru Adevărul de Seară inginerul Gheorghe Voicu, din cadrul Ocolului Silvic Pucioasa.

Din această cauză pădurarii dâmboviţeni au tăiatul pentru aceste sărbători doar  1.800 de molizi. „Noi am făcut o cerere specială pentru molizi, pentru că nu putem să tăiem brazi”, a declarat inginerul Cătălin Muşat, Direcţia Silvică Dâmboviţa.

Preţurile molizilor variază în funcţie de înălţime. Un molid de 1,30 m costă 10 lei, cel de aproape 2 metri costă 15 lei, iar cei care vor un molid înalt de 3 metri vor plăti 20 de lei.

Agresivi la vederea presei

Simple informaţii cerute de reporterii ziarului „Adevărul de Seară” au încins spiritele în piaţă. „Ai venit aici să dai apoi în ziar lucruri urâte despre noi, sunt brazii mei şi nu te las să pozezi. Pleacă de aici..”, spunea o femeie supărată pe aparatul de fotografiat. Vorbele urâte şi huiduielile au continuat la adresa reporterului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite