Biserici pline de ziua Sfântului Nicolae

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrâni şi tineri deopotrivă, au ţinut să se roage sfântului cu orice preţ
Bătrâni şi tineri deopotrivă, au ţinut să se roage sfântului cu orice preţ

Creştinii ortodocşi au ţinut să se roage, astăzi, la biserică, Sfântului Nicolae, a cărui zi o prănuiesc. Chiar dacă este început de săptămână, mulţi şi-au lăsat treburile şi au venit la biserică pentru a aprinde o lumânare şi pentru a a-şi spune dorinţele celui cunoscut de toţi ca Moş Nicolae.

Sfântul Nicolae a fost un copil orfan, care mai tarziu, propăvăduind creştinismul şi numele lui Iisus Hristos, a fost numit arhiereu al episcopiei din Myra. El şi-a dăruit întreaga avere sărăcilor şi pe tot parcursul vieţii sale a ajutat copiii şi pe cei nevoiaşi. De aici au pornit o serie de legende care l-au făcut pe Moş Nicolae să fie bătrânul bun şi iubitor, ce intră în noaptea de cinci spre şase decembrie în case şi lasă cadouri în ghetuţe sau în ciorapei.

Copiii şi-au pregătit ghetuţele iar cei care au fost cuminţi primesc de la moşu` dulciuri. Cei neascultători primesc în schimb, câte o cate o nuieluşă. “Aceasta este una din cele mai frumoase sărbători din calendarul creştinesc. Toţi, indiferent de vârstă, aşteptăm câte un cadou din partea celor dragi, dar mai cu seamă cei mici. Şi la nepoţeii mei a venit moşul, cu toate că sunt mai zburdalnici. Acum ei îl aşteaptă pe Moş Crăciun”, spune Marieta Dragomir, o târgovişteancă de 58 de ani.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, pe care le-a ajutat cu bani ca să nu fie vândute de tatăl lor. Se spune că Sfântul Nicolae, le-a aruncat pe geam într-o noapte, câte un săculeţ de bani pentru fiecare fată. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghetuţe. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe. “El este cunoscut în toată lumea ca ocrotitor al copiilor şi tinerilor, aducător de daruri bogate şi patron al familiilor neîntinate. Folclorul românesc din moşi strămoşi i-a închinat imne, colinde şi datini, fiind mesagerul lui Moş Ajun şi înaintemergătorul lui Moş Crăciun”, ne-a spus părintele Stancu Neacşu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite