Biserica Sfântul Gheorghe, de cinci ani sufocată de schele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Sfântul Gheorghe
Biserica Sfântul Gheorghe

Întreruperea lucrărilor de restaurare pune în pericol pictura de o inestimabilă valoare, dar şi monumentul în sine

Totul a început ca o poveste frumoasă care pare să se transforme acum într-un coşmar.

Preotul paroh Neacşu Stancu şi enoriaşii din Suseni - cel mai vechi cartier al Târgoviştei - au decis în anul 2003 să restaureze pictura, însă specialiştii de la Ministerul Culturii şi Cultelor au impus ca imperios necesară o lucrare de consolidare a lăcaşului de cult.

Biserica Sfântul Gheorghe este monument istoric de o însemnătate deosebită pentru Târgovişte, fiind zidită din temelie de domnitorul Neagoe Basarab, la 1517.

“Este practic una dintre cele mai vechi din oraşul nostru şi prezintă analogii cu monumente importante pentru istoria creştinătăţii răsăritene, precum Biserica Învierii de la Sfântul Mormânt din Ierusalim”, spune părintele Neacşu Stancu.

Parohia are nevoie de 100.000 de lei


Lucrările de refacere, consolidare şi restaurare au fost începute abia în 2005, fiindcă banii s-au strâns cu mare greutate. Din păcate, au fost abandonate destul de repede, în 2006, epuizându-se fondurile.

S-a reuşit însă consolidarea bisericii, astfel că niciun cutremur nu ar mai pune monumentul în pericol. Ctitoria lui Neagoe Basarab este însă afectată de precipitaţii, din cauza stării precare a acoperişului. De cinci ani se fac demersuri pentru obţinerea sprijinului financiar al autorităţilor şi pentru atragerea de sponsori în vederea reconstruirii acoperământului bisericii.

Investiţia necesită 160.000 de lei, iar parohia nu are la dispoziţie decât 60.000 de lei. “Am apelat la toate forurile în încercarea de a definitiva această lucrare. Fără succes. Este a cincea iarnă care ne prinde cu acoperişul în starea asta.

Ar fi o mare realizare dacă am reuşi să depăşim acest moment. Situaţia este deosebit de gravă, deoarece întreruperea îndelungată a lucrărilor specifice şi speciale la monument are ca urmare degradarea rapidă, făcând inutilă chiar şi munca de până acum”, susţine preotul Neacşu Stancu.


Cei care doresc să sprijine lucrările de refacere şi restaurare de la Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe pot dona orice sumă de bani în contul RO56CECEDB0136RON0103015, deschis la CEC Târgovişte.

 
Ascunzătoare pentru tezaurul domnesc


Biserica Sfântul Gheorghe este singurul lăcaş din sudul Carpaţilor unde s-a descoperit, în 2005, o tainiţă domnească amenajată în naos.

Aici au fost găsite două monezi din aur, datând din vremea domnitorului Neagoe Basarab, expuse acum la Muzeul de Istorie din Târgovişte. Cercetătorii spun că aici ar fi fost ascunsă vistieria statală.

Acesta ar putea fi şi motivul pentru tăcerea din arhivele de epocă. S-a dorit probabil ca hoţii să fie ţinuţi la distanţă. Proiectul de refacere şi restaurare prevede şi punerea în valoare a adăpostului pentru tezaurul domnesc, deocamdată acoperit cu un pod de... scândură.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite