Bill Gates a investit 200.000 euro în judeţul Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de biblioteci comunale beneficiază acum de calculatoare şi acces gratuit la internet. În cadrul programului „Biblionet – lumea în biblioteca mea” s-au oferit instruire gratuită în domeniul IT pentru bibliotecarii din judeţ.

Douăzeci de biblioteci din mediul rural dispun acum de calculatoare şi conexiune la internet datorită lui  Bill Gates, iniţiatorul proiectului “Biblionet – lumea în biblioteca mea”. Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproape 200.000 euro, bani oferiţi de patronul Microsoft-ului prin Fundaţia “Bill and Melinda Gates”. Dâmboviţenii pot naviga acum în voie pe internet, la bibliotecă, fără să scoată vreun ban din buzunar, accesul fiind gratuit. Aceştia se pot documenta pentru proiecte, pot culege informaţii sau orice altceva doresc. Scopul proiectului este dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice. “Prin program, putem şi noi să recuperăm din handicapul cu care trăiesc acum bibliotecile de aici. În comparaţie cu alte state suntem în urmă cu 100 de ani, din multe puncte de vedere. Acum sunt mulţi utilizatori care beneficiază de aceste echipamente IT, tineri, copii, care caută acces la informaţii să crească profesional”, a declarat pentru Adevărul de Seară Vlăduţ Andreescu, coordonatorul proiectului Biblionet în judeţul Dâmboviţa.

Vor mai beneficia de acest program şi alte biblioteci

Din banii oferiţi de finanţatori s-au achiziţionat 96 de calculatoare, toate conectate la internet, şi s-a oferit formare profesională în domeniul IT bibliotecarilor din bibliotecile publice rurale sau orăşeneşti. “Prin programul Biblionet s-a urmărit informatizarea bibliotecilor, dar şi dezvoltarea serviciilor de bibliotecă şi aducerea unor noi servicii în atenţia publicului şi specializarea bibliotecarilor. Sunt bibliotecari care lucrează de 20 de ani în domeniu, dar nu au pus niciodată mâna pe un calculator”, adaugă acesta. 33 de bibliotecari au fost formaţi profesional în cadrul programului, dintr-un total de 94.
În a doua jumătate a anului, vor beneficia de programul “Biblionet – lumea în biblioteca mea” şi alte biblioteci din judeţ. Calculatoarele s-au împărţit în funcţie de spaţiul existent, fiind instalate minim patru calculatoare în fiecare bibliotecă. La Biblioteca Judeţeană “Ion Heliade Rădulescu” au ajuns zece calculatoare, dar şi unsprezece laptop-uri care sunt folosite pentru instruirea bibliotecarilor.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite