Târgovişte: Bebeluşii ar trebui să ţină post negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Bebeluşii ar trebui să ţină post negru
Târgovişte: Bebeluşii ar trebui să ţină post negru

Între concediu post-natal şi indemnizaţie, cel puţin o lună părintele nu primeşte bani. Părinţii spun că indemnizaţiile vin după câteva luni de la momentul naşterii. Autorităţile atrag atenţia însă că primele 42 de zile, părintele primeşte concediu medical post-natal de la angajator şi abia apoi se depune dosarul pentru obţinerea indemnizaţiei.

80% dintre părinţii de copii mici din judeţul Dâmboviţa primesc indemnizaţia minimă de 600 de lei, neavând salarii mai mari care să-i avantajeze prin solicitarea a 85% de venituri. În plus, în primele luni de la apariţia copilului, aceştia sunt nevoiţi să se descurce cum pot, pentru că indemnizaţia se plăteşte la cel puţin o lună de la încetarea concediului post-natal.

“Am născut la sfârşitul lunii aprilie şi încă n-am primit banii. Nu-mi imaginez de ce stă un dosar atâta timp”, a declarat Simona A, mămica unui băieţel de 3 luni.

“Cu ce-şi imaginează ei că îţi îngrijeşti copilul în primele luni de viaţă, când nevoile sunt foarte mari, sunt multe cheltuieli şi ai, în cel mai fericit caz, un singur salariu în familie”, a declarat Oana C., mămica unei fetiţe de 3 luni şi jumătate.

Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Târgovişte spune că dosarele se rezolvă acolo în termenul de 15 zile, dar banii ajung mai greu de la minister.

„Noi instrumentăm dosarul şi îl trimitem în termenul legal de 15 zile la Agenţia pentru Prestaţii Sociale. Îmi pare rău că banii vin atât de greu de la minister şi omul trebuie să se descurce câteva luni, chiar dacă plata se face retroactiv”, a declarat Delia Stănescu, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgovişte.

Agenţia de Prestaţii Sociale explică însă că dosarul pentru indemnizaţie se depune abia după ce se termină concediul post-natal de 42 de zile, plătit de angajator.

“Dosarul nu poate fi introdus decât după ce angajatorul face încetarea, adică după concediul post-natal. Dacă persoana a născut, de pildă, pe 30 aprilie, primeşte 42 de zile concediu post-natal de la angajator şi dacă introduce dosarul pentru indemnizaţie pe 3 iunie primeşte banii prin mandat poştal, în luna iulie”, ne-a explicat Mihaela Matei, consilier la Agenţia de Prestaţii Sociale Dâmboviţa.

400 de lei costă scutecele şi laptele praf

Am vorbit cu părinţii unor bebeluşi ce cheltuieli minime sunt nevoiţi să facă lunar pentru îngrijirea micuţilor. Astfel, am aflat că într-o lună cheltuiesc aproape 400 de lei doar pe scutece de unică folosinţă şi lapte praf, în condiţiile în care o cutie de lapte praf de 450 de grame costă aproximativ 45 de lei, iar un set de scutece 60 de lei. În plus, bebeluşii cresc repede, astfel că hăinuţele trebuie schimbate lunar, iar preţurile nu sunt deloc mici. O bluziţă de luat pe piele costă cel puţin 6 lei, dar cele mai multe depăşesc 10 lei. Un pulover costă peste 30 de lei.

“Dincolo de haine, lapte şi pamperşi, copilul are nevoie de un ulei, o cremă, de un săpun special. Nu mai vorbesc de biberoane, soluţii de sterilizat sau jucării. Nu ne-am fi descurcat cu cele 6 milioane indemnizaţie plus două, alocaţia copilului, mai ales că din banii aceştia trebuie să trăiască şi părintele care stă acasă cu copilul”, a adăugat Costin C, proaspăt tătic. 

13 dâmboviţeni încasează între 3000 şi 4000 de lei

Doar 20% dintre beneficiari, obţin prin calcularea procentului de 85% din salariu, mai mult decât suma minimă prevăzută pentru cei care au avut un loc de muncă. Din cele aproximativ 750 de persoane cu o indemnizaţie mai mare de 600 de lei, numai 13 primesc lunar între 3 şi 4.000 de lei, iar 33 între 2.000 şi 3.000 de lei.
 
Numai 10% din persoanele aflate în concediu de creştere a copilului renunţă la acesta mai devreme de doi ani şi se întorc la serviciu, primind stimulentul de 100 de lei pe lună.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite