Baze sportive, începute şi abandonate din lipsă de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baze sportive, începute şi abandonate din lipsă de fonduri
Baze sportive, începute şi abandonate din lipsă de fonduri

Banii au fost împărţiţi fără să se stabilească priorităţi precum existenţa unor echipe de fotbal, numărul de copii şi tineri din comună etc, aşa că au apărut baze sportive şi în satele cu bătrâni. 20 de baze sportive începute în perioada 2008 - 2010 sunt şi acum în stadiul de şantier, degradarea punând stăpânire pe construcţiile abandonate.

Judeţul Dâmboviţa se situează pe primul loc în ţară, raportat la numărul de baze sportive care se construiesc cu finanţare guvernamentală, cu 34 de astfel de unităţi de recreere şi petrecere a timpului liber într-un mod sănătos. Din păcate, în 20 de situaţii, lucrările au stagnat din cauza lipsei finanţării. Primarii spun că sunt neputincioşi, întrucât fondurile care se strâng în bugetele localităţilor pe care le administrează sunt insuficiente, aşa că aşteaptă sprijin din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Multe începute, puţine terminate

Preşedintele Florin Popescu promite că, până în vara anului 2012, toate cele 34 de baze sportive multifuncţionale vor fi puse la dispoziţia iubitorilor de sport. “Parteneriatul Guvern-Primării-Consiliul Judeţean funcţionează în Dâmboviţa. Dovadă că ocupăm prima poziţie la nivel de România în ceea ce priveşte bazele sportive aflate în construcţie, ceea ce este un lucru foarte bun. Sunt finalizate o treime dintre acestea şi sper ca anul viitor să definitivăm lucrările şi la celelalte”, afirmă Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Primarii norocoşi spun că viaţa locuitorilor s-a schimbat radical odată cu darea în folosinţă a modernelor baze sportive, dotate cu nocturnă, vestiare, cabine de duşuri şi apă caldă. “Este unul dintre cele mai importante obiective realizate în Malu cu Flori, fiindcă le-am dat de lucru tinerilor, să lase barurile şi discotecile şi să se distreze pe terenul de sport. Vor avea acces toţi locuitorii comunei. Deocamdată, gratuit, însă vom institui o taxă în Consiliul Local şi vom păstra intrarea liberă doar pentru desfăşurarea orelor de sport şi pentru persoanele care nu au posibilităţi materiale. Momentan, nu avem echipă de fotbal, dar vom înfiinţa”, a declarat pentru ADS Târgovişte Toma Procopie, primarul comunei Malu cu Flori, care a inaugurat complexul sportiv la sfârşitul lunii septembrie. De cealaltă parte, edilii care nu au fost ajutaţi cu fonduri anul acesta sunt mâhniţi că lucrările începute se degradează de la o zi la alta. “La Şotânga, baza sportivă este realizată în proporţie de 80%. Mai avem nevoie de 410.000 de lei pentru a o finaliza”, spune primarul Constantin Stroe.

Lucrările abandonate se degradează


Când am ajuns la Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, între pereţii neterminaţi ai viitoarelor vestiare, se adăpostiseră câteva bovine. Bietele animale găsiseră un petic de umbră la marginea islazului şi dacă era liber la intrare s-au aciuat sub bolta bazei sportive, rumegând mulţumite. Stadiul fizic al lucrărilor executate se prezintă astfel: teren de sport - 15%, vestiare - 50%, împrejmuire - 95%, parcare - 10%, iluminat nocturn - 50%, fosa septică - 100%. Primăria are nevoie de 250.000 de lei pentru a putea da în folosinţă baza sportivă din Dealu Frumos.

Şi mai supărat este edilul de la Mogoşani, Marinel Angelescu. Ar fi preferat să aibă în comună un şantier abandonat, că asta ar fi însemnat că lucrările tot se termină odată şi odată, decât ca localitatea pe care o administrează să nu fie inclusă în programul guvernamental. “S-au început baze sportive în sate unde au rămas numai bătrâni, iar la noi, care avem trei echipe de fotbal înscrise în campionatul judeţean, nu. Este păcat de aceşti tineri. Sper să prindem şi noi finanţare în următorii ani”, spune Marinel Angelescu.

Dezvoltarea unei infrastructuri judeţene de baze sportive l-a inspirat pe Pompiliu Nedelcu, directorul Direcţiei pentru Tineret Dâmboviţa, să iniţieze un campionat local de minifotbal. “Am stat de vorbă cu primarii şi vom organiza la Sala Polivalentă din Târgovişte un campionat judeţean de minifotbal, astfel încât să le dăm ocazia tinerilor din toate aceste localităţi care beneficiază de baze sportive să se exprime”, afirmă Pompiliu Nedelcu.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite