„Băutura să o bei tu pe ea, nu ea pe tine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vali retregă şi acum fapta comisă în urmă cu 16 ani
Vali retregă şi acum fapta comisă în urmă cu 16 ani

Acesta a fost unul dintre mesajele transmise de un deţinut al Penitenciarului Mărgineni către tineri. Vali, care se află după gratii pentru o crimă comisă în urmă cu 16 ani, s-a aflat faţă în faţă cu elevii Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu”, pe care i-a sfătuit să nu se lase pradă drogurilor sau a băuturii.

Elevii de la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” Pucioasa au avut parte de o întâlnire inedită, aceştia primind, în această săptămână, vizita unui deţinut al Penitenciarului Mărgineni, dar şi a reprezentanţilor Centrului Antidrog Dâmboviţa. Vali, în vârstă de 39 de ani, le-a povestit tinerilor cum a ajuns după gratii şi ce greşeli nu trebuie făcute de alţii. Avea 23 de ani când acesta a fost închis pentru omor din culpă, după ce a ucis un individ din cauza unei fete. Acesta a primit 18 ani de detenţie din care a făcut 16 şi spune că fapta a comis-o din cauza băuturii. „Este o faptă cu care nu mă mândresc, am greşit, eram tânăr, aveam un copil. Am început cu un păhărel, am ajuns la o sticlă. Am avut doi aşa-zişi prieteni şi din cauza lor am ajuns la o faptă pe care nu credeam că un prieten mă va împinge să o fac, ci va incerca sa mă oprească”, mărturiseşte Vali.

Elevii au fost sfătuiţi să-şi aleagă prietenii cu atenţie

Acesta i-a sfătuit pe elevi să nu comită aceleaşi greşeli şi să nu se lase căzuţi în patima drogurilor şi a băuturii, dar, mai ales, să-şi aleagă cu atenţie prietenii, care, de cele mai multe ori, au o influenţă mare. „Nu este bine să greşiţi aşa ca mine! Mi-am pierdut familia din cauza băuturii şi a anturajului. Credeam că băutura le rezolvă pe toate. Băutura să o bei tu pe ea, nu ea pe tine. Credeam că sunt dependent de grup. În plus, nu am avut un prieten bun care să mă oprească la timp. Alegeţi-vă bine prietenii, sunt la avantaj!”, se adresează deţinutul elevilor.
Deţinutul, care mai are de stat după gratii doar patru luni, pedeapsa fiindu-i redusă pentru bună purtare, a răspuns la întrebările adresate de tineri şi a încercat să le ofere sfaturi din propria experienţă. O elevă i-a povestit acestuia despre prietena ei care a luat-o pe căi greşite, fumează, bea şi consumă substanţe etnobotanice. „Trebuie să stai de vorbă cu ea. Dacă ea nu are voinţă, degeaba. Tu ţi-ai facut datoria, ai vorbit cu ea!”, a fost sfatul pe care i l-a dat Vali, închis la Penitenciarul Mărgineni. Elevii au fost încântaţi de vizita de care au avut parte şi spun că au avut ce învăţa din întâlnirea cu deţinutul, a cărui sfaturi le vor fi utile pe viitor.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite