Târgovişte: Bate vântul prin hotelurile din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Bate vântul prin hotelurile din oraş
Târgovişte: Bate vântul prin hotelurile din oraş

În unităţile de cazare din Dâmboviţa, numărul turiştilor a scăzut cu aproximativ 30% faţă de anul trecut. Hotelierii se plâng că a scăzut numărul turiştilor, dar şi al angajaţilor veniţi în delegaţii.

Mai mulţi manageri din Târgovişte se plâng că numărul persoanelor cazate în hotelurile pe care le conduc a scăzut în 2009 comparativ cu anul trecut.

Cauza principală în opinia lor este criza financiară care a făcut ca un număr mare de companii să reducă bugetele de deplasări. „În 2008 am avut un grad de ocupare de 85% pentru că veneau foarte mulţi clienţi în delegaţii şi alegeau hotelul nostru. Anul acesta, multe dintre firme s-au închis sau sunt în dificultate şi au tăiat din cheltuielile cu deplasările sau cu organizarea de conferinţe. Acum avem un grad de ocupare de 48%, o scădere aproape la jumătate a încasărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, a declarat Maria Cazaciu, reprezentant Hotel Valahia.

Turişti mai puţini au fost înregistraţi şi la Hotelul Dâmboviţa. „Am resimţit o scădere a numărului turiştilor faţă de anul trecut, pentru perioada iunie-iulie putem vorbi de o reducere cu 15 procente. În cursul săptămânii avem un grad de ocupare de 80% datorită contractelor încheiate cu firmele din oraş, în special colaboratori veniţi în delegaţii, în proporţie de 40-50 la sută clienţi străini. La sfârşit de săptămână, însă, fiind şi un oraş de tranzit numărul clienţilor este foarte scăzut. Aveam în weekend-uri turişti din Spania şi Franţa, veniţi prin agenţii de turism însă anul acesta nu au mai venit”, declară Lucia Tone, recepţioner şef, Hotel Dâmboviţa.

Cu 10.000 de clienţi mai puţin

La hotelurile şi la pensiunile din judeţul Dâmboviţa s-au cazat, în primele cinci luni ale acestui an, doar 21.126 de turişti, faţă de 30.986 de turişti anul trecut. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi la numărul de înnoptări, doar 80.972 faţă de 129.019 pentru aceeaşi perioadă din anul 2008.

Turismul balnear nu este afectat

În condiţiile în care hotelurile sunt afectate de lipsa turiştilor, unităţile de turism cu specific balneo sunt în continuare căutate, gradul de ocupare într-una din cele mai importante baze turistice de tratament fiind de 100%. “Lucrăm de câţiva ani buni la capacitate maximă. Anul acesta avem locurile ocupate în proporţie de sută la sută. Sunt clienţi vechi în majoritatea cazurilor, care ne caută în fiecare an şi vin la hotelul nostru prin programele naţionale de tratament derulate prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Casa de Pensii”, a declarat Tiberiu Popescu, managerul complexului de odihnă şi tratament balnear “CERES” din Pucioasa.

Pensiunile turistice câştigă teren în faţa hotelurilor

În ultima perioadă, pensiunile turistice (urbane) câştigă tot mai mult teren în faţa unităţilor hoteliere. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Dâmboviţa, pensiunile turistice, din mediul urban, au înregistrat o creştere cu 2000 de înnoptări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Clienţii sunt atraşi din ce în ce mai mult de serviciile oferite de pensiunile turistice şi le aleg în detrimentul unităţilor hoteliere mari.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite