Târgovişte: Basarabenii vin la Târgovişte pentru a scăpa de viaţa grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de familii de moldoveni s-au stabilit la Târgovişte, începând din anii ’90. Comercianţii basarabeni din piaţa de la Pavcom aduc produse din Ucraina şi le vând la jumătate de preţ faţă de cele din supermarket. Au început comerţul la Târgovişte în urmă cu 15 ani şi au rămas aici.

Mulţi dintre comercianţii din piaţa de la Pavcom cu obiecte de feronerie sunt veniţi din Republica Moldova. Basarabenii au început să vină în Târgovişte în urmă cu aproape 15 ani, încercând să scoată ceva profit din bişniţă.

Cu timpul, târgoviştenii s-au obişnuit să meargă la Pavcom pentru a cumpăra un lanţ, un cauciuc de bicicletă sau o pompă de stropit vegetaţia la preţuri mici. Locul de întâlnire al basarabenilor pentru a face comerţ a fost cunoscut, rapid, de toată lumea ca “Piaţa de la ruşi”.

Pe această locaţie a fost o piaţă agro-alimentară, desfiinţată de regimul Ceauşescu pentru a face un soi de cantină socială, „Circul Foamei”, cum îi spunea toată lumea. Apoi, piaţa a devenit un târg de produse diverse, de la îmbrăcăminte până la articole pentru amenajări interioare şi feronerie.

Au început cu bişniţă

Ruşii, în fapt, basarabenii care au început cu bişniţă în anii ’90 s-au stabilit treptat în Târgovişte, şi-au făcut firme şi continuă să vândă marfă ieftină în piaţa de lângă Pavcom. Dacă înainte aduceau produsele din Chişinău, acum s-au orientat către destinaţii mai apropiate. Astfel, merg o dată sau de două ori pe lună pentru a se aproviziona în Ucraina.

“Luăm produsele de acolo foarte ieftin şi oricum reuşim să le dăm aici la jumătate din preţul din supermarket. Oamenii s-au obişnuit şi vin să cumpere de la noi. Nu se potriveşte ceva, vin şi le schimbăm produsul. Nu pot să zic cu exactitate cam cât câştigăm pe lună, dar ne rămân şi nouă ceva bani să trăim liniştiţi”, a declarat Vasile P., unul dintre comercianţii din piaţă.

În prezent, sunt peste 150 de familii care şi-au întemeiat cămine în fosta cetate de scaun. Unii au venit doar pentru a câştiga un ban în plus, alţii pentru a-şi face studiile în România.

Avocată la tarabă

La una dintre tarabe, am întâlnit o tânără, Irina G., care ne-a mărturisit că a venit în Târgovişte în urmă cu 11 ani. A făcut Dreptul la Chişinău, şi pentru că nu a fost recunoscut, l-a mai făcut odată, la Târgovişte. Acum este avocat, dar nu se dă în lături de la a-şi ajuta familia sau prietenii şi mai stă şi la tarabă.

„În Moldova nu aveam nicio şansă să mă dezvolt. Nu există protecţie socială, salariile sunt foarte mici, învăţământul este la pământ. Aici am beneficiat de o bursă şi am putut să fac facultatea şi ne-am bucurat de aprecierea profesorilor”, a declarat Irina.

Tânăra ne-a povestit că şi acum vin tineri din Moldova pentru a se stabili în România.

“Am un prieten medic. Trebuie să sosească zilele acestea. Acolo, nu sunt condiţii pentru a-şi face meseria cum trebuie, iar salariul este în jur de 1.000 de lei româneşti. Mi-a povestit că până şi mănuşile de unică folosinţă sunt nevoiţi să le sterilizeze”, a adăugat Irina.

Au început să meargă spre occident

În afară de România, în ultimii ani, basarabenii s-au orientat şi ei spre destinaţiile externe.

“Mama e în Spania la muncă, eu am venit în România, tata a rămas acasă şi în lipsă de ocupaţie se ocupă cu băutura”, ne-a mărturisit o tânără care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea.

Salariile destul de mici din România sunt însă mai mari decât cele din Moldova. “Aici salariul minim e de 600 de lei, acolo acesta e salariul mediu”, a mai precizat Irina G.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite