Târgovişte: Bărbaţii vor să devină egali cu femeile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Bărbaţii vor să devină egali cu femeile
Târgovişte: Bărbaţii vor să devină egali cu femeile

Aproape o treime din tăticii dâmboviţeni de copii mici stau acasă să-şi crească pruncii. În ultimele luni, s-a înregistrat o tendinţă de creştere a numărului acestora.

Vremurile în care doar mămicile aveau grijă de pruncii nou născuţi au trecut. În ultimii ani, bărbaţii au dovedit că se descurcă la fel de bine ca femeile la schimbat scutece, pregătit biberonul sau la îmbăiatul bebeluşilor.

În judeţul Dâmboviţa, aproape o treime din părinţii care primesc indemnizaţie pentru a sta acasă cu bebeluşii sunt bărbaţi. În Târgovişte, proporţia este ceva mai mică, de un bărbat la şapte femei.

Sebastian N. este tăticul unei fetiţe de un an şi 10 luni. Pentru că soţia nu avea un loc de muncă a preferat să intre el în concediu de creştere a copilului în ideea că soţia va putea fi disponibilă în cazul în care se va ivi o slujbă şi pentru ea. Între timp, el s-a putut ocupa şi de pasiunea sa pentru fotografie.

„Am stat în concediu de creştere a copilului, sperând că îşi va găsi soţia o slujbă. Apoi, a venit criza asta şi i-a fost tot mai greu să găsească ceva, cât de cât aproape de casă. Eu am mai putut să fac fotografii”, a declarat Sebastian N.

Alt proaspăt tătic, Daniel Barbu, spune că abia aşteaptă să se termine concediul post-natal de 42 de zile al soţiei pentru a intra în concediu de creştere a copilului.

“Mă înţeleg foarte bine cu fetiţa mea născută în urmă cu o lună şi o săptămână. Când îmi aude vocea începe să râdă şi se calmează oricât ar fi de agitată. Mă gândesc serios să stau acasă cu ea măcar în primele luni de viaţă”, a precizat Daniel Barbu.

“Îmi spăl băieţelul, îl schimb, îi dau să mănânce. Orice bărbat poate face asta foarte bine dacă îşi iubeşte copilul. Aş spune că, în unele cazuri, sunt chiar mai rapid decât soţia mea”, spune zâmbind Tibi L, tatăl unui băieţel de 8 luni.

1.000 de tătici stau cu pruncii

Aproape 3.700 de persoane din judeţ beneficiază de indemnizaţie de creştere a copilului. Dintre acestea, 2.690 sunt femei şi 1.002 bărbaţi, 750 beneficiind de o indemnizaţie echivalentă cu 85% din salariu. În ultimele luni, s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului de bărbaţi care solicită indemnizaţia.

„Creşterea nu este mare, de 4% faţă de începutul anului, dar este o creştere”, a declarat Mihaela Matei, consilier la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Dâmboviţa.

În Târgovişte, 110 tătici stau acasă cu bebeluşii în primii doi ani de viaţă. Cei care aleg să se întoarcă mai devreme la muncă primesc un stimulent de 100 de lei pe lună.

“În judeţul Dâmboviţa, s-au întors înainte de finalizarea perioadei de doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap, 324 de persoane. 151 de bărbaţi beneficiază de stimulentul de 100 de lei şi 173 de femei”, a adăugat Mihaela Matei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite