Bani pentru 36 de biserici din judeţul Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 700.000 de lei au luat astăzi drumul către 36 de parohii din judeţ, în cadrul celei de-a VI-a tranşe de finanţare prin programul Consiliului Judeţean Dâmboviţa de sprijinire a lăcaşelor de cult.

Fiecare din cele 36 de biserici a primit câte 20.000 de lei, bani care vor fi utilizaţi diferenţiat, în funcţie de nevoi, atât pentru încălzire centrală, cât şi pentru refacerea picturilor, reparaţii la acoperiş, înlocuire fenestraţie, amenajarea de alei, a clopotniţei sau pentru împrejmuiri.

Sprijinul financiar oferit de către Consiliul Judeţean acoperă până la 90% din valoarea cererii de finanţare, dar nu mai mult de 20.000 lei, partea de contribuţie a administraţiilor locale reprezentând 10% din cuantumul investiţiei.

20.000 de lei pentru fiecare biserică


Preoţii au apreciat ca fiind extrem de benefic ajutorul administraţiei judeţene, întrucât, mai ales în această perioadă de criză, enoriaşii nu mai pot contribui aproape deloc la înfrumuseţarea lăcaşelor de cult.

De altfel, unele dintre parohii au reuşit să acceseze pentru a doua oră programul Consiliului Judeţean. Suma prevăzută pentru 2011 depăşeşte două milioane de lei, din care s-au alocat 720.000 de lei.

Procedura este destul de simplă. Biserica depune cerere de finanţare şi proiect, iar apoi dosarele sunt analizate de către o comisie tehnică din cadrul Consiliului Judeţean.

Acordarea banilor chiar în Săptămâna Patimilor, spune Florin Popescu - preşedintele Consiliului Judeţean, vine ca o mulţumire pentru modul cum slujitorii lui Dumnezeu au reuşit să aline suferinţele dâmboviţenilor.

Mai în glumă, mai în serios, când a ajuns la semnarea contractului cu preotul de la Parohia Bălteni, comuna Conţeşti, preşedintele Florin Popescu i-a cerut acestuia să nu vopsească biserica în portocaliu, cu referire la faptul că s-a făcut vâlvă pe seama situaţiei de la Conţeşti, unde multe instituţii au căpătat această culoare, de când este la cârmă primarul PDL Marian Alexandru.

La fel de glumeţ, preotul i-a răspuns că nu ar fi probleme, întrucât portocaliu este o culoare frumoasă.

De la demararea programului, în 2009, până în prezent au beneficiat de fonduri 166 de biserici din judeţ, în şase tranşe de finanţare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite