Târgovişte: Laura Banaga vinde fructe târgoviştenilor de 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Laura Banaga vinde fructe târgoviştenilor de 25 de ani
Târgovişte: Laura Banaga vinde fructe târgoviştenilor de 25 de ani

Tanti Laura este cunoscută de toţi târgoviştenii drept "femeia de la aprozar". De 25 de ani, ea vinde fructe în oraş şi spune că nu ar face nicicând altceva.

Laura Banaga s-a născut şi a crescut la Băleni, un sat de oameni gospodari şi plini de iniţiativă. Trăgându-se dintr-o familie de oameni credincioşi, a învăţat de mică să nu fure şi să nu mintă, calităţi ce o reprezintă în continuare şi cu care se mândreşte foarte tare.

A plecat de acasă pentru a merge la oraş

La vârsta de 17 ani, a plecat de acasă pentru a merge la oraş, tocmai pentru a scăpa de muncile agricole ce ştia că o aşteaptă dacă va ramâne în comuna natală. Primul loc de muncă în Târgovişte a fost pe şantier. A fost printre primele femei din oraş care au lucrat la betoane. Munca de şantier a învăţat-o că nu contează prea mult ce fel de muncă ai, atâta timp cât munceşti şi ai cu ce să te întreţii.

A avut zeci de patroni

La 20 de ani, s-a căsătorit şi tot atunci a început să vândă fructe. A lucrat de-a lungul timpului la numeroase firme şi a avut parte de fel de fel de probleme, atât de la angajatori, cât si de la clienţi.

"Unii nu mi-au dat banii, altii nu au făcut un contract de muncă legal. Am plecat de unde nu mi-a fost bine până am ajuns aici, unde mă simt foarte în largul meu. Am un patron foarte bun, care înţelege multe şi pe care îl respect. Din păcate, patronul actual nu este respectat de alţi oameni şi apreciat aşa cum îl apreciez eu", spune Laura.

Vinde fructe de 25 de ani

Tanti Laura este cea mai cunoscută vânzătoare de fructe din oraş. La taraba ei, din micro 9, vin zilnic zeci de oameni care vor să cumpere fructe. Despre cei 25 de ani de carieră în domeniul vânzărilor, Laura Balaga spune că totul a fost o întâmplare fericită.

"Am început să vând fructe pentru că nu am găsit altceva. Pentru că nu am studii, decât şcoala generală, nu am reuşit să mă angajez nici femeie de serviciu la o grădiniţă. Acum vând fructe, asta fac de o viaţă şi nici nu aş vrea să mai schimb acum ceva. Îmi place ceea ce fac", spune Laura.

Probleme de sănătate din cauza muncii

Statul în picioare afară, pe ploaie, vânt, căldura sau frig, i-au adus Laurei si probleme de sănătate. Acum se vaită de picioare şi de problemele cauzate de reumatism. "Mă mai doare una-alta, dar nu trebuie să mă vait pentru că orice muncă are şi defectele ei", spune vânzătoarea.

Satisfacţii pe plan profesional

Laura este foarte fericită atunci când fructele vândute de ea sunt apreciate şi mai ales atunci când se gândeşte că în cei 25 de ani de muncă a cunoscut sute, poate chiar mii de oameni. "Mă salută extrem de multă lume care trece pe aici. Toţi mă cunosc, toţi cumpără de la mine. Mă bucur că aduc şi eu un serviciu societăţii", spune Laura.

Mândră de familia sa

Întrebată despre familie, Laura începe sa zâmbească. Familia sa este ceea ce o face cea mai mândră. Are un soţ "cuminte" care lucrează la combinat şi o fetiţă care este lumina ochilor ei, în vârstă de 11 ani. Deşi a suferit o tragedie cu mulţi ani în urmă, Laura Banaga a reuşit să vadă mereu partea frumoasă a vieţii.

"Am avut o fetiţă care mi-a murit când avea 18 ani, din cauza unui vaccin pentru rujeolă. Am suferit mult, dar viaţa merge până la urmă înainte. Fetiţa mai mică are acum 11 ani şi este extraordinar de frumoasă şi de sănătoasă, deşi am născut-o prematur la doar 870 de grame şi 32 de centimetri", spune tanti Laura.

Ce-i place:
Îi place foarte mult muzica, atât cea creştină cât şi celelalte genuri muzicale. Îi mai plac mult filmele şi călătoriile, deşi de câţiva ani buni nu a mai plecat nicăieri din lipsă de bani şi de timp.

Ce nu-i place:
Nu-i plac minciuna şi furtul. Şi asta pentru că ea este o fire deschisă care întotdeauna spune omului verde în faţă tot ce o deranjează. Urăşte vorbitul pe la spate şi mai ales oamenii prefăcuţi.

Întrebări şi răspunsuri:

Având în vedere ceea ce faceţi zilnic, cât de des mâncati fructe?

Mănânc destul de des. Prefer pepenii şi strugurii, dar nici altele nu mă deranjează. Chiar dacă vând de 25 de ani fructe, tot consum şi eu, ca orice om. Nu mi s-a luat de ele.

Dacă nu vindeaţi fructe, ce altceva aţi fi făcut?

Orice aş fi facut, numai muncă să fie, că nu mi-e deloc ruşine să muncesc. Dacă am lucrat pe şantier la betoane, aş lucra chiar peste tot şi la orice.

Profil:
Laura Banaga
Data naşterii: 28.07.1961
Locul naşterii: Băleni Sârbi, Dâmboviţa
Studii: Şcoala Generală Băleni
Familie: căsătorită, un copil



Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite