Târgovişte: Mihai Bălăceanu, regizor de succes la doar 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Mihai Bălăceanu, regizor de succes la doar 25 de ani
Târgovişte: Mihai Bălăceanu, regizor de succes la doar 25 de ani

El este regizorul tehnic al piesei de succes “ Un, doi, trei…circ”, piesa care a ajuns în Franţa unde publicul a primit cu căldură spectacolul românesc. A ajuns în teatru în urmă cu doi ani şi a regizat numeroase spectacole ce s-au bucurat de succes.

De doi ani, Mihai Balăceanu este cel care are grijă ca toate spectacolele  de la Teatrul Mihai Popescu să iasă ca la carte. Este atent ca fiecare actor să-şi ducă rolul la bun sfârşit şi are grijă să nu lipsească nimic din scenă.

Ieşit de pe băncile conservatorului din Târgovişte, tânărul în vârstă de doar 23 de ani, îţi căuta în urmă cu doi ani un loc de muncă. Soarta sau norocul l-a adus la Teatrul Mihai Popescu unde era mare nevoie de un maşinist. “ Un fost coleg de facultatea mi-a spus că este nevoie de un maşinist la teatru de păpuşi, unde trebuia să mă ocup de montarea şi demontarea decorului şi trebuia să asigur cele necesare actorilor”, povesteşte tânărul regizor.

După numai trei luni i s-a propus să ocupe postul de regizor tehnic, lucru care s-a dovedit perfect pentru firea lui ambiţioasă. “ Domnul Ţopa, directorul teatrului mi-a propus să ocup acest post. Erau într-o situaţie mai dificilă şi era nevoie de un regizor tehnic pentru că se lucra la două piese în paralel. Probabil pentru că eram ascultator şi conştiincios am reuşit într-un timp atât de scurt să-i câştig încrederea”, povesteşte tânărul regizor.

A intrat într-o lume străină pentru el


Până acum doi ani, Mihai Bălăceanu nu cunoştea această zonă artistică, chiar spune că nu frecventa teatrele. A primit o şansă de care a profitat cum a putut mai bine. Cu un caiet si un pix a început să noteze tot ce faceau regizorii de lângă el. Cristi Juncu, regizor artistic la teatrul din Ploieşti, Alior Neicev, regizorul tehnic de la Teatrul Mihai Popescu şi Dan Ţopa, directorul teatrului  au fost oamenii care l-au ajutat să păşească în această lume a păpuşilor. “Îmi aduc aminte de primul meu spectacol “Vaca Rozmarie”. Eram mai emoţinat decât actorii. Îmi era teamă să nu uit ceva, era pentru prima dată când făceam asta, îmi era teamă să nu greşesc“, povesteşte cu nostalgie Mihai.

La finalul spectacolului tânărul regizor îşi aminteşte că s-a simţit împlinit că el a contribuit la realizarea unui spectacol bun, reuşit. A urmat spectacol după spectacol unde a învăţat să-şi facă meseria din ce în ce mai bine. După marea încercare, “Vaca Rozmarie” au urmat spectacolele: “ Albă ca Zăpada” în regia lui Oana Leahu, “Crize sau altă poveste de dragoste” în regia lui Mihai Vântu, “Guliver în Ţara Liliput” în regia lui Gabriel Apostol, “Întâmplările celor 3 purceluşi” în regia lui Geo Balin, “Noapte de Ajun” în regia lui Andreea Vulpe şi cel mai recent spectacol “ Un, doi, trei..circ” în regia lui Radu Dinulescu.

La Festivalul Avignon din Franţa a cunoscut succesul

O echipă de opt oameni a plecat spre Franţa pentru a dovedi încă o dată că România este o ţară cu mari talente. Radu Dinulescu regizorul spectacolului “Un, doi, trei..circ” învitat pentru a treia oară la Festivalul Avignon a plecat împreună cu patru actori, directorul teatrului de păpuşi Mihai Popescu şi doi regizori tehnici: Mihai Bălăceanu şi Alior Neicev, să prezinte un spectacol ce avea să fie pe placul publicului francez şi nu numai.

În cele 24 de reprezentaţii echipa din Târgovişte a întâmpinat şi greutăti, timpul pentru repetiţii fiind scurt, de doar 30 de minute. A trebuit să facă publicitate pentru a se afla că sunt acolo şi pot să ofere un spectacol frumos. “ Publicul din Franţa a fost extraordinar, sală era plină şi aplauzele lor ne demonstrau că am făcut un lucru bun dar tot mai frumos e publicul din România”, mărturiseşte Mihai Bălăceanu, regizorul tehnic.

Profil
Nume: Mihai Marian Bălăceanu
Născut. 11 noiembrie 1984, Târgovişte
Studii. Liceul de muzică din Târgovişte şi Conservatorul din Târgovişte
Familie. un frate mai mare

Ce-i place:
Îmi plac călătoriile iar de un an m-am apucat să studiez fotografia. După o zi de muncă îmi place să ies cu prietenii la o terasă sau la sfârşit de săptămână să merg la munte unde aerul este curat şi simt cu adevărat liniştea. Iubesc plaja şi muzica bună. Ascult orice gen de muzică de la rock la clasică.

Ce nu-i place:
Nu-mi place că ziua are prea puţine ore şi nu-mi place că nu am suficient timp să ies cu toţi prietenii. Simt că viaţa trece prea repede şi nu am timp să fac tot ce-mi doresc. Sunt dezamăgit de ce se întâmplă în politică.

Întrebări şi răspunsuri:

Dacă nu ai fi ajuns la teatru ce carieră ţi-ar fi plăcut să urmezi?
Mi-am dorit şi încă îmi doresc să fac lucruri ce nu le poate face oricine. Dacă viaţa nu m-ar fi adus la teatru, lucru de care sunt mândru şi pentru care mă simt norocos, aş fi preferat să lucrez într-o instituţie care produce lucruri speciale, lucruri pe comandă.

În acest moment, care este cea mai mare dorinţă a ta?
Îmi doresc foarte mult să iau admiterea pe care o am la sfârşitul lunii la Facultatea de Teatru din Mureş, secţia păpuşi şi marionete. De asemenea mi-aş dori să fi început colaborarea mea cu Teatru  Mihai Popescu cu un an înainte. E o lume frumoasă care te face să simţi că trăieşti şi până nu ajungi aici nu poţi şti ce înseamnă o lume de basm, o lume a copiilor.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite