SPRIJIN: Ateliere de lucru protejate pentru persoanele vulnerabile
0Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor aplică această soluţie în judeţele Dâmboviţa, Cluj, Arad şi în municipiul Bucureşti. 60 de persoane cu dizabilităţi din judeţul Dâmboviţa îşi vor găsi locuri de muncă prin implementarea proiectului „Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale”, după model italian.
Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor a plecat de la ideea că fiecare persoană îşi poate valorifica talentele şi astfel să îşi găsească un loc de muncă, mai ales dacă i se oferă oportunităţi socio-educative.
„Prin acest proiect, dorim să valorizăm persoanele cu dizabilităţi. Considerăm că şi o persoană cu handicap grav îşi poate găsi de lucru. Abordarea noastră în dezvoltarea economiei sociale nu se bazează pe dezvoltarea unor acţiuni asistenţiale, ci pe adevărate oportunităţi profesionale care favorizează promovarea unor spaţii de integrare în muncă şi care se pot opune dificultăţilor de a se integra profesional în care se găsesc subiecţii cei mai vulnerabili, care sunt adesea victime ale unor afecţiuni, ale singurătăţii sau ale ocupării în meserii ingrate, precare sau grele ”, spune Simona Carobene, manager de proiect.
Partenerul local al Fundaţiei Dezvoltarea Popoarelor este Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa.
„Proiectul a demarat cu o vizită în Italia, pentru a vedea cooperativele sociale care există acolo. Reveniţi acasă, am analizat situaţia şi am hotărât să pornim la lucru. Avem strategia, avem identificate nevoile şi avem fundaţia care ne ajută”, afirmă Cristiana Bucur, directorul DGASPC Dâmboviţa.
Proiect pentru trei judeţe şi municipiul Bucureşti
Practic, se urmăreşte crearea unor ateliere de lucru protejate, unde să lucreze persoanele vulnerabile, expuse riscului de excluziune socială pe piaţa muncii. Proiectul „Parteneriate active pentru dezvoltarea economiei sociale” este finanţat din Fondul Social European cu 7,1 milioane de lei şi va fi implementat până în luna iunie 2013 în judeţele Dâmboviţa, Arad şi Cluj, plus municipiul Bucureşti.
În acest moment se efectuează studiul de fezabilitate pentru a fi identificat cel mai potrivit domeniu în vederea deschiderii atelierelor de lucru, în colaborare cu mediul de afaceri privat.
„Trebuie să convingem firmele că nu fac o acţiune caritabilă, ci una care le va aduce profit. Practic, preluăm o verigă din procesul de producţie, pe care să o îndeplinim cu oamenii vulnerabili. La fel de bine, dar mai ieftin. Firma îşi vede treaba făcută şi, în acelaşi timp, ajutăm şi nişte persoane care au probleme în a-şi găsi un loc de muncă. Am remarcat până acum că agenţii economici din Dâmboviţa vin mai greu către social, spre deosebire de cei din Ardeal, spre exemplu”, crede Cristiana Bucur.