Astăzi: Sindicaliştii dâmboviţeni nu au protestat de frică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 11.000 de membrii, CNS Cartel Alfa nu a reuşit să scoată în Piaţa Prefecturii nici măcar o ceată de oameni. Din 1990 încoace, mişcarea sindicală din Dâmboviţa nu a mai cunoscut o asemenea prăbuşire, recunoaşte liderul Cartel Alfa, Constantin Bucuroiu.

Pentru prima dată în istoria judeţului, sindicaliştii nu au răspuns apelului liderilor de a picheta pentru două ore sediul Prefecturii Dâmboviţa. Astăzi, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa organizează în toată ţara, între orele 10.00 - 18.00, proteste împotriva disponibilizărilor, a modificării abuzive a legii pensiilor, a modificării Codului Muncii şi încercării de legiferare a sclaviei moderne prin desfiinţarea contractelor individuale de muncă, împotriva măsurilor de creştere exagerată a austerităţii prin legea de salarizare unică a sectorului bugetar.

Cu forţa, nu poţi scoate oamenii în stradă
Constantin Bucuroiu, preşedintele Filialei Dâmboviţa a CNS Cartel Alfa, este dezamăgit total. Are şi motive. Din 11.000 de mebrii de sindicat la nivel de judeţ, nu a reuşit să organizeze nici măcar o acţiune de pichetare. Pur şi simplu, organizaţiile sindicale nu au răspuns solicitării la solidaritate. „Din 41 de lideri sindicali nu au venit la discuţii în cadrul Consiliului de Coordonare decât opt. Cartel Alfa este cea mai mare organizaţie sindicală din judeţ. Durerea este foarte mare când vezi că toată lumea te împinge şi spune că trebuie să facem ceva, dar când treci la fapte te trezeşti că în spatele tău nu este nimeni. În Dâmboviţa oamenii se simt vulnerabili. Le este frică de autorităţi. Eu sunt foarte dezamăgit de frica asta. Eu, înainte de 1989, am avut curajul să spun că nu se poate bate la baros atâta timp cât stai cu burta goală 12 ore. Acum, după atâţia ani de la revoluţie, să invoci din nou teama mi se pare că ne-am întors în timp. Cu forţa, nu poţi însă scoate oamenii în stradă”, spune Constantin Bucuroiu. Mâine, conducerea CNS Cartel Alfa, Filiala Dâmboviţa, va purta o nouă rundă de discuţii cu liderii sindicalelor afiliate Confederaţiei, în încercarea de a-i mobiliza. Aceştia şi-au exprimat disponibilitatea de a participa în număr mare la protestele din Piaţa Victoriei, începând cu 23 septembrie. Au explicat că nu mai au motive să se teamă, întrucât nu pot fi identificaţi printre miile de sindicalişti sosiţi din toată ţara.
Ion Oproiu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţie şi Personal Contractual Dâmboviţa, crede că acţiunile de protest vor avea efect decât atunci când vor pleca de jos, de la sindicaliştii simpli, nicidecum la comanda unor lideri de la Bucureşti. „Trebuie apelat la întreaga societate civilă. Atâta timp cât nu te uneşti, nu reuşeşti nimic. E viaţă grea pentru toată lumea. Eu nu am trăit asemenea evenimente dramatice din punct de vedere social niciodată”, spune Ion Oproiu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite