Astăzi: Se reface soclul lui Mihai Viteazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu câteva săptămâni, „Adevărul de Seară” atrăgea atenţia autorităţilor cu privire la faptul că soclurile statuilor din centrul oraşului se dărâmă.

Imaginile erau de-a dreptul dezolante, mai ales pentru grupurile de turişti care sosesc cu miile la noi în oraş şi îşi doresc fotografii lângă Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul sau Constantin Brâncoveanu şi fiii. Târgoviştenii se obişnuiseră să vadă cum, de la o zi la alta, se desprindea tencuiala sau bucăţi de marmură.

„Ne batem joc de istorie, de tot ce are emblematic municipiul nostru. Nu au fost făcute cum trebuie de la început, de se dărâmă. Sunt momumente în ţara asta care dăinuie de sute de ani fără reparaţii. Statuile noastre au fost realizate doar de câţiva ani şi uite cum au ajuns”, crede Laurenţiu, un târgoviştean de 35 de ani.

Mircea cel Bătrân strigă şi el după ajutor


Primarul Gabriel Boriga a dispus ca statuile să intre într-un program de restaurare. Deja este refăcut soclul lui Mihai Viteazul, din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Edilul promite că vor fi verificate cu atenţiile toate monumentele de acest tip din Târgovişte şi vor fi puse în valoare.

Lucrătorii Primăriei trebuie să se mute urgent şi pe Platoul Prefecturii, acolo unde Mircea cel Bătrân este în pericol să cadă de pe soclul care se degradează văzând cu ochii.

„E un lucru bun, că s-au gândit să remedieze stricăciunile. Era mai mare râsul. Mihai Viteazul mândru pe cal, iar mai jos soclul stătea să se dărâme. Multă vreme, nici nu s-au sinchisit să ridice marmura căzută la baza statuii”, spune o bătrână care vine zi de zi cu nepoţica în Parcul Mitropoliei.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite