Astăzi: Îmbulzeală la Paşapoarte
0Pentru a face faţă situaţiei create, programul de lucru a fost prelungit până la ora 18,30. Dâmboviţenii care s-au întors din vestul Europei s-au aşezat la cozi pentru a-şi pune în regulă documentele de călătorie.
În această perioadă, angajaţii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dâmboviţa au de furcă. În august, vin în vacanţă dâmboviţenii plecaţi la muncă în vestul Europei. În scurtul răgaz petrecut acasă, oamenii vor să-şi rezolve şi problemele legate de documentele de călătorie. Este vorba despre paşapoarte expirate, deteriorate sau eliberarea de paşapoarte pentru copii, mulţi hotărând să-şi reîntregească familiile peste hotare. Conform legislaţiei, copiii sub 14 ani nu mai pot fi trecuţi în paşapoartele părinţilor, existând obligativitatea de a li se procura documente de călătorie proprii.
Prezenţa copiilor este obligatorie la eliberarea paşapoartelor electronice
Activitatea Serviciului Paşapoarte nu a fost dată peste cap, însă se depun eforturi sporite pentru rezolvarea solicitărilor în timp util. Prima măsură luată: prelungirea programului de lucru până la ora 18,30. Cu toate acestea, oamenii se declară nemulţumiţi din cauza faptului că trebuie să petreacă mult timp în faţa ghişeelor. Mulţi dintre ei au plecat de acasă şi cu copiii. Comisarul şef de poliţie Gabriel Savu, şeful Serviciului Paşapoarte Dâmboviţa, atrage atenţia că nu este nevoie ca părinţii să aducă copiii la Târgovişte, la 40 de grade Celsius, dacă se optează pentru un paşaport simplu temporar, valabil 1 an de zile, caz în care este suficientă fotografia-tip, care poate fi executată în orice laborator, la orice oră. Prezenţa copiilor este obligatorie doar atunci când se solicită eliberarea unui paşaport electronic, valabil 3 ani. „Dâmboviţenii trebuie să ştie că documentele de călătorie pot fi obţinute în termenele legale şi de la Ambasade şi Consulate. Toate deţin aparatură similară cu a noastră pentru realizarea paşaportului temporar şi electronic”, spune comisarul şef de poliţie Gabriel Savu. Pănă la această dată, la Serviciul Paşapoarte Dâmboviţa s-au înregistrat în luna august aproape 1200 de solicitări, media situându-se la 120 de cereri pe zi, în condiţiile în care, în celelalte luni ale anului, nu depăşeşte 70 de dosare. „Termenele legale pentru eliberarea documentelor de călătorie sunt: 3 zile, pentru paşapoartele temporare şi 30 de zile, pentru cele electronice. La Dâmboviţa, am reuşit să ne încadrăm în două ore, în cazul solicitărilor de paşapoarte temporare înregistrate înainte de ora 15.00, şi 14 zile, dacă se optează pentru paşaport electronic”, declară comisarul şef de poliţie Gabriel Savu.
Pentru paşapoartele temporare, solicitanţii trebuie să achite în total 216 lei, 84 de lei la CEC şi 132 de lei la Trezorerie. În cazul paşaportului electronic, taxele sunt ceva mai mari, ajungând la 276 de lei. De la 1 septembrie, taxele pentru obţinerea paşaportului se vor putea achita în totalitate la unităţile CEC.