Asediul USL la Cetatea PDL a Târgoviştei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Târgoviştei şi judeţul Dâmboviţa nu sunt foarte liniştite din punct de vedere electoral. Fief al PDL încă din 2000, Opoziţia nu are somnul liniştit. Anul trecut, de exemplu, PC avea propriul candidat la Primăria de Târgovişte şi s-a ţinut tare până pe 19 martie. Dar negocierile de la „centru” au stabilit altceva.

Serial Puterea

La primărie, pentru USL va candida liberalul Gabriel Grozavu. Conservatorii s-au sacrificat pentru binele comun al USL şi renunţarea la încercarea de a câştiga principalele posturi din judeţ a fost anunţată de preşedintele Daniel Constantin, atunci, în martie. Dar în februarie, liberalii din judeţ au ieşit în stradă şi îi cereau demisia lui Grozavu, care e şeful filialei de Dâmboviţa a partidului lui Crin Antonescu. Motivul: contestatarii îi reproşau că i-a pus preş în faţa PSD-iştilor conduşi de Adrian Ţuţuianu. Dar preşedintele judeţean al PNL a rămas pe scaun, s-a înscris la Biroul Electoral şi s-a lansat zilele trecute spre scaunul cetăţii.

Nici candidatul USL la preşedinţia CJ Dâmboviţa nu a avut un parcurs mai uşor. În februarie, el şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte executiv al PSD, filiala judeţeană. Motivul? Trădarea colegilor, pe care i-a acuzat de non-combat la adresa PDL şi că şi-ar fi negociat cu PDL funcţii, într-o întâlnire cu actualul preşedinte al CJ. Acuzele lansate de el şi bazate pe articole din presa locală, erau îndreptate spre preşedintele PSD Dâmboviţa, Ion Stan, şi spre deputaţii Gheorghe Ana şi Ion Dumitru.

Senatorul Ţuţuianu a ameninţat atunci că nu mai candidează pentru CJ dacă nu se iau măsuri şi că se duce la Ponta cu trădarea. A făcut aproape tot din ce a spus, în sensul că şi-a susţinut cauza în faţa conducerii partidului, la Bucureşti, dar în rest, a rămas totul la fel. Presupuşii trădători au rămas pe locurile lor. Ţuţuianu, la fel şi el, după care s-a înscris în cursa electorală.

La lansarea candidaţilor USL, şeful PSD Dâmbovița, Ion Stan,  a ţinut să demonstreze verbal că ţine cu cine trebuie şi i-a încurajat pe cei prezenți: „Să dea Bunul Dumnezeu să scăpăm de ciuma portocalie!”.

Şi pentru că am început cu USL (vine şi rândul PDL, mai jos, în articol) vă prezentăm candidaţii Uniunii la primărie şi la preşedinţia CJ.

Grozavu vrea primăria

La primărie, aşa cum vă spuneam, candidatul este preşedintele PNL judeţean, Gabriel Grozavu. Acesta este consilier judeţean din 2008 (a mai fost şi în legislatura 2000-2004), după ce a fost consilier municipal, între 2004 şi 2008.



Grozavu s-a grăbit să înceapă campania înainte de termenul oficial şi a făcut o vizită în cartierul Romlux din municipiu, unde, ironia sorţii, stau mulţi romi. Ţiganii „de lux”, de fapt o femeie dintre ei, l-au luat la întrebări pe un alt ţigan, costumat, care, se pare, e „legătura” comunităţii cu partidul lui Iliescu şi Ponta. „Nu îmi aduci tu toţi şmecherii să mi-i bagi în curte la mine”, a strigat femeia, după care a început scandalul plin de înjurături. Vizita nu a fost deloc grozavă, ba chiar s-a transformat într-un fiasco.

Gabriel Grozavu (50 de ani) este de profesie inginer. Cariera şi-a început-o la SARO SA Târgovişte, unde se fabricau cele mai bune maşini-unelte (strunguri) din ţară.

Ţuţuianu şi interlopii

Senatorul Adrian Ţuţuianu este cel care a fost pus să lupte pentru debarcarea actualului preşedinte de judeţ, Florin Popescu (PDL). Fost preşedinte executiv al PSD Dâmboviţa, Ţuţuianu este şi secretarul executiv al PSD pe probleme juridice şi membru în Consiliul Naţional al partidului.
Ţuţuianu este acuzat că ar fi apropiat al lumii interlope din judeţ, în special al clanului Ghenosu, care a terorizat Târgoviştea. Şeful acestui clan, Florin Pârjol, zis Ghenosu, este un infractor care a bulversat nu numai judeţul în care activează, ci şi câteva ţări europene pe unde a trecut şi a lăsat urme. Fina senatorului PSD este judecătoarea Elena Turcu, aceasta fiind cea care l-a eliberat pe Ghenosu. În plus, Ţuţuianu a încheiat o colaborare cu PNG Dâmboviţa, unde şef este un personaj care a apărut pe la nunţile unde naş era Ghenosu.



Mai recent, Ţuţuianu a fost acuzat de mită electorală, deoarece PSD a împărţit vin în Săptămâna Mare în ceea ce senatorul a numit, recunoscând-o, „o acţiune de caritate faţă de mai multe familii din judeţ”.

Adrian Ţuţuianu (47 de ani) este de profesie jurist. Are un master în Managementul Afacerilor Publice Europene la Institutul Naţional de Administraţie. În 2004 a obţinut titlul de doctor de la Universitatea Bucureşti. Este lector la Universitatea Valahia din Târgovişte.

Boriga are proces luni

La PDL lucrurile stăteau bine, cel puţin în sondaje. Anul trecut, prin vară, şi primarul Boriga, şi preşedintele CJ, Popescu, aveau peste 60% din alegători de partea lor.

Între timp a mai scăzut acest procent, dar nesemnificativ, cum apărea prin martie. USL a plătit recent un sondaj care confirmă poziţia puternică a PDL în Târgovişte. Primarul Gabriel Boriga este cotat cu 10% peste candidatul USL. În ciuda greutăţii unui dosar penal pe care Boriga o are de dus în spate.  Primarul a fost cercetat de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, pe care l-ar fi săvârşit în 2009. Ancheta DNA trebuie să demonstreze, acum în instanţă, că Boriga a prejudiciat bugetul municipiului cu aproape o sută de mii de euro prin achiziţii supraevaluate făcute de primărie, ale unor echipamente pentru locuri de joacă, de la o firmă ce aparţine finului primarului.



Chiar luni, 14 mai, este programat un nou termen în procesul în care Adrian Boriga este judecat şi riscă închisoare de la 5 la 15 ani. De altfel, primarul are averea pusă sub sechestru.

Tot Boriga mai este acuzat de adversarii politici că şi-a scos revistă pe bani publici. Este vorba despe publicaţia „Târgoviştea noastră” pe care primăria o distribuie gratuit.

Popescu a suflat cu Vîntu


Vicepreşedinte al PDL, preşedinte PDL Dâmboviţa, Florin Popescu este şi preşedintele CJ. Nici el nu stă foarte bine cu imaginea. Se spune că este în atenţia DNA pentru deturnarea unor fonduri europene şi pentru afaceri cu statul neconforme cu legea. Astfel, Popescu ar fi adus firmei sale, pe vremea când era deputat, un sfert din lucrările cu fonduri guvernamentale din judeţ.

Neclar este şi modul în care a fost implicat în achiziţionarea de publicitate şi executarea unor tipărituri la preţuri umflate cu firma lui Sorin Ovidiu Vîntu, The Money Channel Consulting SRL.



La DNAa fost invitat să dea declaraţii în aşa-numitul dosar „Şpagă pentru primari”, în care fiul unui deputat PSD acuză doi primari PDL de mită.
Florin Popescu (44 de ani) a fost liberal până în 2006, când era deputat şi a devenit independent, prin demisia din partid. Doi ani mai târziu a intrat în PDL. El a deţinut chiar şi funcţia de preşedinte al PNL Dâmboviţa între 2002-2004.

USL-iştii demisie, PDL-iştii, greva foamei

După venirea Guvernului Ponta pare că agitaţia din judeţul Dâmboviţa a sporit. Chiar la începutul lui mai, 17 consilieri USL din CJ Dâmboviţa şi-au dat demisia în semn de protest faţă de „comportamentul abuziv şi discreţionar în repartizarea fondurilor publice de către Consiliul Judeţean, condus de Florin Popescu”.

Pe de altă parte, anunţul lui Ponta că retrage fondurile distribuite de Ungureanu spre autorităţile locale i-au făcut pe câţiva primari PDL din Dâmboviţa să ameninţe că vor veni să facă greva foamei în faţa Palatului Victoria. Şi campania electorală de abia a început.

image
image
image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite