Târgovişte: Aruncăm de două ori mai mult gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80 de măturători strâng zilnic hârtiile, chiştoacele, ambalajele şi gunoaiele de la grătare lăsate în urmă de târgovişteni. Se strâng, zilnic, 15 maşini de gunoaie de pe străzile oraşului, dublu faţă de acum 10 ani.

Am vrut să vedem cu ochii noştri dacă este adevărat şi ne-am plimbat, câteva ore, pe străzile oraşului. În Parcul Mitropoliei, spre exemplu, pe câteva bănci, am găsit urme ale „bunei creşteri“.

Un pachet de ţigări gol, un ambalaj de îngheţată, iar pe jos, câteva coji de seminţe. Mai departe, la 3 metri, un coş de gunoi era gol.

Parcul Chindia nu duce nici el lipsă de vizitatori fără cei şapte ani de acasă. Dai peste pungi de seminţe şi pufuleţi, mucuri de ţigară şi ambalaje de biscuiţi la tot pasul. Câteva măturătoare fac curat după târgoviştenii neatenţi.

„În fiecare zi măturăm şi strângem după oamenii care vin pe aici. Nu ştiu de ce fac asta, de ce aruncă pe jos, că acum le-a pus Primăria coşuri de gunoi. E lumea tare nesimţită“, se plânge Rodica, una dintre măturătoare.

Micro 6, 11 şi Centrul, cele mai murdare zone

Pe străzile oraşului se face curat dimineaţa şi seara. Cele mai murdare zone, potrivit măturătoarelor, sunt Micro 6, Micro 11 şi centrul oraşului.

 „Strângem fel de fel. De la prezervative la cârlige de rufe. Lumea aruncă orice. Noi nu ne văităm, că asta e munca noastră, dar poate ar trebui să mai înveţe şi oameni ăştia că nu e frumos să arunci pe jos“, spune Elena, una dintre măturătoarele de serviciu.

Turiştii care vin în zonă nu se plâng. Fără să vadă gunoiul şi lipsa de bună-creştere, oraşul le pare tare frumos.

„Vin aici cam o dată pe an. Am ceva prieteni în oraş, dar vizitez mereu Turnul Chindiei şi parcul mare. Am văzut gunoaie şi lume care aruncă pe jos, dar nu mă deranjează atât de tare. E bine că Primăria face curat după aceşti oameni şi că pun mereu coşuri de gunoi. Până la urmă lumea e la fel peste tot. Toţi oamenii fac ravagii dacă sunt lăsaţi“, spune Cristi, un avocat de 34 de ani din Iaşi.

Oraşul are parte în acest moment de 80 de măturători stradali, care se ocupă atât de centru cât şi de cartierele mărginaşe.

De două ori mai mult gunoi

„Faţă de acum 10 ani, cantitatea de gunoi ridicată de pe străzi s-a dublat. Oraşul s-a mărit foarte mult, avem cartiere noi precum Priseaca şi Micro 2, dar numărul de oameni de la salubritate este acelaşi, 80“, spune directorul direcţiei de Salubritate din cadrul Primăriei Târgovişte, Dănuţ Badea. El a mai declarat că, zilnic, de pe străzile oraşului se ridică 80 de metri cubi de gunoi, echivalentul a 15 camioane.

Pe lângă gunoiul stradal, lunar se mai ridică 400 de metri cubi de depozite necontrolate.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite