Târgovişte: Apartamente în rate fără ajutorul băncilor.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Apartamente în rate fără ajutorul băncilor.
Târgovişte: Apartamente în rate fără ajutorul băncilor.

Imobilele se vând cu ajutorul agenţiilor imobiliare, în condiţii avantajoase. Vânzătorii propun agenţiilor imobiliare din Târgovişte să le scoată la vânzare bunurile imobiliare chiar şi în rate. În ultima vreme, agenţii primesc din ce în ce mai multe oferte de acest gen.

Chiar dacă băncile au reluat acordarea de credite ipotecare pentru achiziţionarea de locuinţe, din ce în ce mai mulţi târgovişteni preferă să cumpere locuinţele în rate direct de la vânzători, aceştia ajungând la o înţelegere în ceea ce priveşte achitarea eşalonată a bunului.

Noua metodă la care au apelat vânzătorii şi cumpărătorii de imobile se pare că este mai convenabilă decât împrumuturile bancare cu ipotecă şi mulţumeşte pe toată lumea. Propunerile vin de cele mai multe ori din partea vânzătorilor, care cu ajutorul agenţiilor imobiliare îşi găsesc potenţialii cumpărători: „ Eu când mi-am vândut apartamentul am apelat la o agenţie imobiliară. Când m-am dus acolo, le-am spus că ar fi foarte bine şi dacă ar găsi pe cineva care să  mi-l cumpere în rate, numai să-l vând. Eu şi aşa sunt bătrân, am nevoie de linişte si vreau să mă mut cu soţia la ţară. Ideea e că ratele îi convin şi cumpărătorului şi ne convin şi nouă, că din pensiile pe care le primim nu mai prea rămânem cu nimic”, a declarat Gheorghe Dinu, 62 de ani, pensionar.

Vânzătorii sunt mulţumiţi că reuşesc să îşi vândă apartamentele, fie şi în rate, pentru că, spun ei, orice ban e binevenit oricând: „ Anul acesta am bătut palma pentru un apartament cu două camere.   M-am înţeles cu vânzătorul la 25.000 de euro. I-am dat un avans de 19.000 de euro si restul de bani îi dau în două tranşe. Mă bucur că am reuşit să fac acest lucru, pentru că dacă luam bani de la bancă plăteam vreo zece ani şi dobânzile sunt mari”, a declarat Iulian Cristea, 34 de ani, cumpărător.

Vânzătorii vin cu propunerea


Această metodă îi bucură şi pe agenţii imobiliari, deoarece incep să resimta o creştere a numărului tranzacţiilor pe această piaţă, iar în ultima vreme primesc tot mai multe propuneri de acest gen. „Din ce în ce mai mulţi oameni vin şi îmi spun că vor să vândă apartamentele şi în rate. Spre exemplu, am avut propuneri din partea unui vânzător care dorea să vândă o casă. A negociat cu un cumpărător de la 55.000 de euro la 43.000 de euro. Cum cel care cumpăra avea doar 34.000 de euro, s-a propus de către vânzător să achite suma respectivă, iar restul sa-i achite in rate lunare sau la trei luni” , spune Andrei Dumitru, directorul de la Imobiliare Cora.

Noua procedură este mai avantajoasă

Agenţii imobiliari susţin că procedura vânzărilor în rate fără implicarea băncilor este mult mai simpla si mai avantajoasă: „ Înţelegerea se face  între proprietari, se încheie un contract de vânzare – cumpărare, sau se face un antecontract. Cumpărătorul devine proprietar când achită ultimul euro sau ultimul ban dacă vorbim despre sumele achitate în lei. Aceasta este procedura pe piaţă la ora actuală”, susţine Laurenţiu Negru, agent imobiliar.

Totul e legal

Noua metodă de vânzare – cumpărare fără ajutorul băncilor este cât se poate de legală: Legea spune că preţul şi modalitatea de plată le stabilesc clienţii: „ Se stabileşte privilegiul vânzătorului şi se notează în Cartea Funciară. În cazul de faţă, notarul autentifică actul de vânzare-cumpărare. În cazul celor cu credit ipotecar notarul trebuie să autentifice si actul de ipotecă. Noua metodă care se poartă, este perfect legală şi este, probabil, în avantajul clienţilor”, a declarat unul dintre notarii publici cu care am vorbit.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite