Apa caldă: mai mult rece, dar mai scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgoviştenii se plâng că trebuie să aştepte minute în şir până se încălzeşte apa. Florea Grosu, preşedintele Ligii pentru Protecţia Consumatorilor, spune că deşi consumul de gaze a scăzut cu 30%, preţul facturii de energie termică a crescut.

Târgoviştenii sunt nemulţumiţi de calitatea apei calde, care dimineaţa curge mai mult rece. Aceştia spun că trebuie să lase minute în şir, poate chiar zeci de minute, să curgă apa până când aceasta se încălzeşte. Astfel, dimineaţa, când oamenii se grăbesc să ajungă la serviciu, aceştia sunt nevoiţi să renunţe uneori la duş, asta dacă nu se gândesc să dea drumul la apă de cum se trezesc. “Este strigător la cer, dai drumul la apă caldă şi curge rece. Stai şi aştepţi mult timp până când apa se încălzeşte. Cel mai rău este că îţi curge apă rece, dar ea este contorizată ca apă caldă, iar acest lucru nu este tocmai corect”, spune Ovidiu Cristache, un târgoviştean de 38 de ani.

Consumul mai mic, factură mai umflată

Preţul la gaze a rămas acelaşi, însă facturile de energie termică au crescut, chiar dacă în ultima vreme consumul de gaze pentru încălzirea apei s-a redus. „Când au văzut că nu se poate mări preţul agentului termic, pentru că nu s-a mărit nici cel al gazelor, au transformat consumul de gaze din metri cubi în kilowattsi pe oră (kwh) şi au ridicat puterea calorifică a gazului metan de la 8050 kcal la 10.535. A crescut puterea asta peste noapte. Dacă până în 2008, pentru încălzirea unui litru de apă la temperatura de 60 de grade era necesar un anumit număr de calorii, era normal ca astăzi să fie acelaşi. Odată cu creşterea puterii calorifice, a crescut implicit şi preţul facturii. Consumul de gaze a scăzut cu 30%, iar preţul facturii a crescut cu 30%”, afirmă Florea Grosu, preşedintele Ligii pentru Protecţia Consumatorilor.

Probleme cu circuitul apei

Preşedintele Ligii pentru Protecţia Consumatorilor, Florea Grosu, spune apa caldă ar trebui să circule în circuit continuu, astfel oamenii ar fi mulţumiţi şi ar beneficia de ea tot timpul. „Apa caldă se stabilise în regim pauşal, 60 de litri la 60 grade pe zi de locuitor. Acest sistem trebuia făcut să funcţioneze în circuit continuu, atât în plan vertical, cât şi în plan orizontal”, afirmă Florea Grosu.  Acesta mai spune că dimineaţa conductele sunt pline de apă rece, motiv pentru care oamenii trebuie să aştepte cel puţin un sfert de oră până să înceapă să curgă apă caldă la robinet.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite