Târgovişte: Annemarie Duncan, irlandeza care concurează pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Annemarie Duncan, irlandeza care concurează pentru România
Târgovişte: Annemarie Duncan, irlandeza care concurează pentru România

Annemarie a început gimnastica de performanţă în Irlanda, a continuat cu karate, iar din 2006 a început să concureze pentru România. Pentru naţionala noastră a obţinut deja o medalie de aur la un concurs internaţional de karate.

Annemarie a început antrenamentele de gimnastică de la o vârstă foarte fragedă. „Eram foarte mică, aveam cinci ani. Nu a fost foarte uşor, dar totuşi acest sport a rămas marea mea dragoste, chiar dacă acum practic karate“, povesteşte Anne.

„De la antrenamentele de gimnastică îmi amintesc cel mai mult palmele mereu rănite de la paralele şi munca atât de grea şi totuşi atât de plăcută“, adaugă sportiva. Pe lângă antrenamente, Anne îşi aduce aminte cu bucurie de perioada în care a locuit la ţară. „Era superb, toată ziua mă căţăram în copaci sau eram în pădure la adunat de mure. Ne strângeam toţi copiii şi era foarte frumos“, îşi aminteşte zâmbind Anne.

image



Medalie de aur pentru România în 2006

În 2006, l-a întâlnit în Irlanda pe karatistul Vasile Lupaşc. Acesta era antrenor de karate acolo şi au început să muncească împreună. „El mi-a propus să concurez pentru România şi am zis «da» imediat. Îmi amintesc că la primul concurs, care s-a întâmplat a fi unul mare, internaţional, mi-era foarte teamă. La final, însă, am câştigat medalia de aur la categoria mea“, povesteşte karatista. „Vasile câştigase de asemenea aur şi după ce am concurat împreună, ca echipă, la proba de kata sincron, am câştigat locul 1 şi acolo. Nu-mi venea să cred“, mai spune Annemarie.

image



A fost imediat foarte bine primită de ceilalţi sportivi români din lot. „Ceilalţi sportivi români m-au primit foarte bine şi le mulţumesc. M-am simţit întodeauna protejată între sportivii români. Sunt foarte delicaţi şi manieraţi, de la copii până la seniori“, spune karatista.

Este îndrăgostită de România

În România a venit pentru prima oară în 2006. „Ca gimnastă eram deja fascinată de această ţară, crescusem cu gimnastica românească. În Irlanda m-am contaminat de iubirea patimaşă pe care Vasile, prietenul meu, o are pentru România şi pe care o transmite tuturor. Am ales să venim cu trenul din Budapesta ca să putem vedea mai mult. Peisajele sunt incredibile! Mă simţeam ca într-o poveste“, mai spune Anne.

Locul preferat al Annei din România este Curtea Domnească din Targovişte. „Istoria scrisă acolo este fascinantă. Dacă ştii să asculţi, zidurile astea au multe de spus. De curând s-a montat acolo o piesă de teatru bazată pe romanul «Răstignit Între Cruci». Văzând marii actori care au jucat chiar pe locul unde acum 500 de ani s-a întâmplat totul, nu reuşeam să mă smulg din senzaţia că ne-am întors în timp. A fost copleşitor“, povesteşte sportiva.

Annemarie este şi instructoare de karate şi arte marţiale acrobatice, o combinaţie de gimnastică şi arte marţiale, la clubul Phoenix din Târgovişte.

Ce îi place?
„Îmi place foarte mult sportul. Am practicat gimnastica de la cinci ani, apoi am facut taekwondo, iar din 2006 practic karate. Iubesc muzica clasică şi cea mai bună relaxare pentru mine este să cânt la pian. Îmi plac foarte mult istoria şi tradiţiile României. Cred că ţara aceasta este aproape perfectă!“

Ce nu îi place?
„Nu-mi place că unor oameni le este ruşine că sunt români atunci când merg în alte ţări. Ar trebui să fie mândri! Oriunde mergeam cu echipa noastră, mai ales în Italia, purtăm treningurile pe care scrie mare ROMÂNIA. Şi nu au fost probleme niciodată. Din contră, am fost respectaţi!“

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Cum ţi se pare România?
„De România m-am îndrăgostit demult, din vremea când practicam gimnastica de performanţă. Pentru orice gimnast din lume, România reprezintă cam ceea ce reprezintă Statele Unite ale Americii şi NBA-ul pentru baschetbalişti. Am fost mereu fascinată de sportive legendare ca Nadia Comăneci, Lavinia Miloşovici, Andreea Răducan, Izbaşa şi celelalte. În 2007, m-am decis să mă mut în România şi nu regret deloc. Familia mea ne-a vizitat de multe ori şi mereu le-a părut rău când au trebuit să plece.“

Cum ţi se par românii?
Îmi plac mult românii. Sunt persoane deschise şi au multe tradiţii care în alte părţi nu există. Aici se sărbătoreşte ziua numelui, Moş Nicolae, Mărţişorul. Ce să mai zic? Îmi place foarte mult aici. Este o ţară absolut superbă, cu oameni minunaţi şi calzi. Nu reuşesc să înţeleg cum în România există atât de multe probleme, când totul s-ar putea rezolva uşor prin reforme şi legi aspre aplicate în sectoarele esenţiale: învăţământ, poliţie, turism sau medicină.“

PROFIL:
Născută: 9 februarie 1986, Devon, Anglia
Studii: TEFL (Teaching english as foreign language), Irlanda
Profesie: Este instructor sportiv
Familie: Are un prieten

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite