Andrei Marius are peste 600 de porumbei şi un adevărat muzeu de diplome şi cupe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşte numai campioni cu care a câştigat sute de diplome şi cupe. Andrei Marius are numai puţin de 600 de porumbei de care are grijă zilnic şi cu ale căror performanţe  se mândreşte în toată Europa.

Fără falsă modestie, Andrei Marius spune că a câştigat cam tot ce se poate câştiga în sportul columbofil, fiind maistru emerit al acestui sport. „Am foarte mulţi campioni la nivel de ţară. Sportul columbofil este împărţit în trei uniuni dintre care două foarte mari şi una mică. La ora actuală avem 4000 de membri columbofili. Într-un an de zile se pot desfăşura peste 20 de concursuri. Aş putea spune că am câştigat foarte multe premii la aproape toate categoriile. Sportul columbofil are mai multe categorii: categoria viteză, categoria fond, demifond, categoria generală, categoria AS etc. Am cupe şi diplome de ordinul sutelor, nu am stat niciodată să le număr. Umblu prin toată Europa, Polonia, Germania, Anglia, Bulgaria, Turcia, Slovacia. Din doi în doi ani de zile particip la balcaniadă. Sperăm ca în viitor să participăm şi la olimpiade cu porumbeii noştri. Am câştigat cam tot ce se poate câştiga în acest sport. Sunt maistru emerit al sportului columbofil, care este cel mai de preţ titlu în acest sport”, spune Andrei.

Practică sportul columbofil din 1979

Porumbeii îi ţine la Vulcana Pandele, la 12 kilometri de Târgovişte. Ia-u plăcut de mic copil porumbeii iar sportul columbofil îl practică din 1979 ca şi membru şi acum are o adevărată pepinieră de campioni pe care îi antrenează aproximativ 6 luni pe an. „Concursurile de porumbei încep de regulă la sfârşitul lunii aprilie, în funcţie de vreme şi se termină de regulă la sfârşitul lunii septembrie. Trei luni de zile zburăm cu porumbei maturi, iar din a doua jumătate a lunii zburăm cu porumbei tineri, deci pui. Cam 6 luni avem perioada de concursuri şi celelelalte sunt cele premergătoare concursurilor. Totdeauna, dacă vrei să faci performanţă trebuie să îţi aloci timp pentru pregătire. Am foarte mulţi porumbei campioni la categorii diferite. Nu aş putea spune că cel de la categoria viteză e cel mai de seamă. Ţin la toţi pentru că fiecare are ceva aparte” ne spune cu mândrie crescătorul de porumbei.

Un campion aleargă în medie între 100 şi 1000 de kilometri


Porumbeii cu renume şi care au câştigat de-a lungul anilor premii, nu aleargă sub 100 de kilometri. Cea mai are distanţă parcursă este de 1000 de kilometri, însă s-au făcut şi excepţii, când s-a zburat mai mult de 1000 de kilometri. Porumbeii sunt ca şi atleţii de performanţă. „De foarte mulţi ani, porumbeii mei zboară în toate direcţiile şi în toate ţările din Europa. Porumbeii de care ne ocupăm noi sunt speciali pentru astfel de concursuri. Porumbeii sunt ca şi atleţii, dacă sunt buni zburători la categoria maraton, nu pot fi buni zburători şi la categoria viteză. Se întâmplă ca şi în atletism. Dar contează şi pregătirea şi sănătatea lor. Ca şi sportivii, au nevoie de tratamente, de pregătire suplimentară înainte de concurs. Din cele treie elemente: hrană, sănătate şi pregătire, lipseşte vreunul, nu va atinge performanţa.

Întrebări şi răspunsuri:

Aduce beneficii acest sport?


„În general nu aduce beneficii. Tot ce facem, facem pe munca noastră şi beneficii vin mai puţine. Dar când ai rezultate, se pot echilibra cheltuielile cu câştigul. Dacă faci sport, plăteşti. Mai şi vând din ei, mai dau, îi mai ofer şi cadouri. De asemenea, mai dau şi tinerilor crescători, dar dacă pui în balanţă cât câştigi şi cât cheltui, nu prea ieţi în câştig.

Se simte criza şi la columbofili?

„Da se simte, însă porumbeii s-au vândut la preţuri destul de mari până acum. Un porumbel de vârf poate să ajungă şi la 2000 de euro. În celelalte ţări preţul lor creşte şi ajunge până la 5-6000 de euro. Dar se vând doar aceia care au rezultate. Ca şi în sport, un fotbalist bun este vizat de echipe mari, cei mai puţin buni nu sunt căutaţi deloc”.

Ce-i place?

Multe îmi plac dar numai că nu am timp de toate. În afară de familie şi sportul columbofil, îmi place şi pescuitul, şi vânătoarea, numai că nu am timp de ele. Cel mai mare peşte capurat în Deltă este un somn de 14 kilograme şi jumătate.

Ce nu-i place?

Sunt multe lucruri care nu îmi plac şi mi-ar fi greu să le enumăr acum, dar aş pueta spune că nu-mi plac oamenii cu două feţe în general. Nu-mi plac oamenii invidioşi, care te privesc altfel decât ar trebui.

Profil:
Nume: Andrei Marius
Localitatea: Târgovişte
Data naşterii: 13.04.1962
Studii: medii (Şcoala Generală Vulcana Pandele)
Familie: căsătorit, doi copii (Bianca, 22 de ani, Florin, 18 ani)

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite