Andreea Pandrea este aproape de semenii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Pandrea
Andreea Pandrea

Târgovişteanca este implicată în acţiuni de voluntariat care au la bază ajutorarea copiilor fără posibilităţi sau a celor privaţi de libertate.

"Iubeşte-ţi aproapele", pare a fi motto-ul după care se ghidează Andreea Pandrea. Deşi are doar 17 ani, târgovişteanca este responsabilă faţă de viaţa celor din jurm faţă de bunăstarea lor. Se implică în toate acţiunile de voluntariat care au ca scop ajutorarea fiinţei umane. Face parte dintr-o echipă de voluntari a centrului de formare europeană, Europe Direct. Acum, Andreea contribuie la reintegrarea în societate a unor copii aflaţi la un centru de reeducare. "Iniţial, aceştia au fost foarte distanţi şi reţinuţi, unora le-a plăcut ideea de a fi ajutaţi, alţii au luat activitatea ca pe o glumă, au crezut că noi doar râdem de ei şi că ne implicăm doar ca să ne aflăm în treabă. După ce au petrecut timp cu noi, au înţeles că avem intenţii bune şi că nu-i vedem diferiţi doar pentru că au comis nişte greşeli în trecut", mărturiseşte Andreeea Prandea.

Se implică în activităţile de acest gen pentru că îi place să interacţioneze cu oamenii şi să contribuie la construirea unei lumi mai bune, unei lumi în care oamenii au grijă de oameni. "Îmi place să ajut.  Mă gândesc chiar să urmez o facultate de psihologie. Îmi place să ascult problemele oamenilor şi să le rezolv cum pot eu, vreau să fiu aproape de semene mei", spune tânăra.

Voluntariatul îi ocupă mare parte din timp

Este voluntară la Europe Direct de o jumătate de an, timp în care a fost implicată în mai multe activităţi. A luat parte şi la un program care a vizat ajutorarea copiilor fără posibilităţi. "Îi ajutam să socializeze, să nu se simtă stânjeniţi de condiţia lor. Am reuşit să îi ajut, au devenit mai comunicativi, înainte erau retraşi, închişi. Dacă îi tratezi normal şi vorbeşti cu ei deschis, atunci vor fi şi ei la fel. În general nu îmi place să stau degeaba, vreau să fiu de folos, vreau să am mereu o ocupaţie", povesteşte eleva Colegiului Naţional "Ienăchiţă Văcărescu".

În timp ce alţi tineri de vârsta ei au activităţi distractive şi nu neaparat utile, Andreea a dat totul la o parte pentru a se ocupa de voluntariat, pentru a căpăta o experienţă consistentă de viaţă şi pentru a contribui la rezolvarea problemelor cu care se confruntă alţi oameni. "Înainte făceam şi sport, participam la diverse concursuri, însă acum singura ocupaţie a mea este voluntariatul. Nici şcoala nu îmi mai permite să fac prea multe, programul este din ce în ce mai încărcat. Nu ştiu ce voi face pe viitor, cert este că nu prea aş vrea să plec din ţară", mărturiseşte târgovişteanca.

Acţiunile de voluntariat presupune şi munca de teren, deplasări prin judeţ, dar asta nu o deranjează pe Andreea, atâta timp cât este mulţumită că îi ajută pe alţii şi că este printre alţi voluntari care au acelaşi scop. Dar nu are parte numai de acţiuni de ajutorare a altor tineri, ci şi acţiuni ecologice ori care presupun dezvoltarea comunităţii. "Înveţi multe din voluntariat şi afli multe. Mă implic în tot ce face bine societăţii, în toate activităţile care au ca rezultat construirea unei comuniţi mai bune", afirmă tânăra elevă.

Întrebări şi răspunsuri:

Mai au grijă oamenii de semenii lor?

"Oamenii din ziua de astăzi se fac foarte egoişti, se gândesc numai la ei, nu să îi mai ajute şi pe ceilalţi. Ar trebui să ne gândim şi la cei de lângă noi, pentru că nu suntem singuri. Trebuie să fim alături de semenii noştri."

În afară de voluntariat cu ce te mai ocupi?

"Îmi place foarte mult limba engleză şi am căutat tot felul de activităţi, de cursuri, să învăţ cât mai bine şi cât mai fluent.  Citesc când îmi permite timpul. Citesc romane de dragoste şi de aventură. Dacă nu mă atrage o carte de cum citesc prima pagină, atunci o las deoparte."

Ce-i place:

"Îmi place să merg pe jos mult, să ascult muzică. De asemenea, îmi place să mă plimb şi să îmi fac prieteni, ca aproape oricine."

Ce nu-i place:

"Nu îmi plac plictiseala şi monotonia. Când vine vorba de muzică, nu îmi place să ascult manele sau rock. Nu-mi plac deloc şoarecii, mă oripilează. Sunt mici, dar mă sperii de ei."

Profil.
Născută. 18 octombrie 1993,
Localitatea: Târgovişte.
Studii. Colegiul Naţional "Ienăchiţă Văcărescu", clasa a XI-a.
Familie. Mai are un frate mai mic.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite