Târgovişte: Andreea Gluh dă stil obiectelor banale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Andreea Gluh dă stil obiectelor banale
Târgovişte: Andreea Gluh dă stil obiectelor banale

Realizează bijuterii şi haine unice din lucruri obişnuite, a scris un volum de poezie şi este pasionată de pictură şi geologie. Vrea să deschidă un magazin cu obiecte de decor manufacturate.

Andreea şi-a descoperit pasiunea pentru desen în copilărie, când picta tot ce prindea de la pereţi până la haine. În clasa a doua, s-a înscris la clasa de pictură de la Palatul Copiilor, iar din clasa a V-a a mers la şcoala de arte plastice, unde a aprofundat tehnica picturii, dar a învăţat şi să modeleze în lut.

„Nu mi-a plăcut să modelez în lut pentru că nu-mi plăcea senzaţia aceea că se strânge pământul pe mâini, când se usucă”, a declarat Andreea Gluh.

Pictura, marea pasiune

În schimb, pictura a rămas marea ei pasiune. Tablourile sale au fost expuse la Galeriile de Artă din Târgovişte. Unele lucrări au fost trimise în Suedia pentru a fi vândute, altele au fost donate în scopuri caritabile, pentru strângere de fonduri. De la arte plastice la design vestimentar nu a fost decât un pas. Andreea a început încă din liceu să transforme obiecte banale în opere de artă, cumpăra haine şi accesorii pe care le transforma prin diverse artificii, în obiecte unicat.

În prezent, toţi cunoscuţii vin la ea să le modifice hainele. „Transform hainele învechite în haine la modă. Le pun mici detalii, le accesorizez, adaug bucăţele din materiale diferite şi le fac să revină în tendinţe. La fel fac şi cu bijuteriile ieftine din magazine. Le pictez, le schimb culorile, le îmbrac în materiale diverse. Am accesorizat chiar şi oglinda cu dantelă. Nu-mi place să port un obiect dacă nu l-am personalizat”, ne-a mărturisit Andreea.

Îi plac florile de mină

Dacă jumătate de inimă bate pentru artă, cealaltă jumătate vibrează pentru pietre. “Nu-mi plac pietrele preţioase, dar iubesc florile de mină. Pentru că îmi plac pietrele am urmat geografia, iar în facultate am studiat cu mare plăcere geologia”, ne-a spus geograful.

A făcut un master în calitatea mediului şi fenomene geografice de risc, iar lucrarea de disertaţie a fost pe tema cutremurelor de pământ. “Sunt fascinată de schimbările pe care le-a suferit planeta de-a lungul timpului. Rocile reprezintă una dintre cele mai bune mărturii, în acest sens”, a mai spus Andreea. Pietrele au inspirat-o şi în poezie.

Timp de cinci ani, a activat în cenaclurile literare Elena Văcărescu şi Săgetătorul al Uniunii Scriitorilor şi a obţinut numeroase premii de poezie: la Tinere Condeie - premiul I şi II, la Moştenirea Văcăreştilor, premiul III şi la  Primăvara Albastră -  premiul II. Are un volum de poezie “Concert”, apărut în 2005 la editura Pro Transilvania.

Timp de doi ani, a cochetat şi cu jurnalismul, realizând emisiunile şi reportajele culturale la Minisat Tv. “Mi se pare o meserie foarte interesantă. Îmi place faptul că zilnic apare ceva neprevăzut, ajungi în locuri la care nici nu te gândeai şi cunoşti oameni la care altfel nu ai avea acces”, mai spune artista.

În prezent, lucrează la Blom România, în cadrul unui proiect care verifică informaţiile pentru GPS. “Am descoperit o latură a geografiei la care nici nu mă gândeam în facultate. Am posibilitatea să învăţ lucruri noi, în fiecare zi, pentru că lucrez mult pe calculator şi îmi dezvolt abilităţile în această privinţă”, a conchis Andreea Gluh.

Ce-i place?

Îmi place ciocolata amăruie, aş mânca în fiecare zi. Iubesc muzica rock şi nu pentru că acum este la modă. Îmi plac trupele clasice, gen Metallica, pentru care am stat o noapte întreagă într-o ploaie infernală la concertul de anul trecut. Ador bisericile vechi, fiindcă au un farmec aparte şi mă fac să mă simt mai aproape de cer şi de pământ în acelaşi timp.

Ce nu-i place?


Nu-mi place că sunt prea sinceră, consider că acesta este unul dintre defectele mele. Nu-mi place că oamenii profită de faptul că sunt conştiincioasă şi îmi fac treaba foarte bine. Nu-mi place că lumea de astăzi se învârteşte în jurul banilor şi că eşti nevoit să plăteşti pentru a obţine lucruri care nu au preţ.

Întrebări şi răspunsuri:

În ce proiect ai vrea să te implici?
Mi-ar plăcea să-mi fac o afacere din design, dar nu pentru bani, ci pentru a arăta lumii că poţi să faci lucrurile altfel, că poţi să fii original fără să cheltuieşti o avere. Visez uneori cu ochii deschişi că o să fac un magazin cu obiecte de decor, obiecte manufacturate, că dau sfaturi pentru amenajarea locuinţei. Mi-aş dori ca hainele şi bijuteriile mele să ajungă şi la prezentările de modă.

Îţi place sportul?
Nu mi-a plăcut niciodată sportul şi tot timpul, în şcoală, am avut scutire medicală şi asta nu pentru că nu-mi place să fac mişcare, ci pentru că sunt perfecţionistă şi niciodată nu reuşeam să ating standardele impuse. De un an, m-am apucat de ninjutsu. Credeam că mă va ajuta să scap de micul meu „defect”, acela de a cere întotdeauna mai mult de la propria-mi persoană, chiar dacă înseamnă să-mi forţez limitele. Încă nu am reuşit să fac asta.

Profil
Născută:  5 ianuarie 1984, Târgovişte
Studii:  Facultatea de Ştiinţe Umaniste, specializarea Geografie la Universitatea Valahia Târgovişte
Familie: necăsătorită
hobby:  literatura, pictura, geologia şi designul vestimentar

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite