PORTRET: Andi Gabriel Brojbeanu, medaliat cu bronz în Nigeria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andi Brojbeanu, olimpic internaţional
Andi Brojbeanu, olimpic internaţional

Adolescentul este pasionat de ştiinţele exacte – matematică, fizică, chimie – şi a adus judeţului numeroase premii la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale.

Andi este un adolescent care iese din tiparele obişnuitului. Rar îţi este dat să întâlneşti un copil care să-ţi mărturisească că pasiunile sale dintotdeauna le-au reprezentat olimpiadele, competiţiile şcolare. Şi nu unele oarecare, ci la amterii esenţiale, dificile. Numim aici matematică, chimie, fizică, biologie.

„Am început să merg la olimpiade de prin clasa a IV-a. Pentru mine a fost ceva deosebit. Mi-a plăcut enorm genul acesta de competiţie. Ai o mare satisfacţie când te întorci acasă cu premii”, spune Andi.

A fost atras în primul rând de fizică şi matematică, discipline pe care le devorează. Acum, este elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Constantin Carabella”.  Visul său este să lucreze în cercetare. Ne-a mărturisit că s-a apropiat de ştiinţele exacte datorită dascălilor săi.

„Profesorii mei mi-au insuflat această pasiune. Implicarea lor, modul de prezentare a materiei. Modul de lucru, de comunicare au contribuit din plin la formarea mea”, spune Andi.

Adolescentul de clasa a IX-a are gânduri mari. Doreşte să-şi continue studiile în străinătate. „Sunt convins că dacă rămân în România nu voi putea să fac mare lucru. Mi-aş dori să ajung la o universitate în Marea Britanie, la Oxford sau Cambridge”, ne dezvăluie Andi Gabriel Brojbeanu. Părinţii sunt decişi să-l sprijine până la capăt.

Pentru matematicianul nostru nu  există timp liber. Preferă să stea în casă, să citească, să studieze, să afle lucruri noi în domeniile de care este pasionat.

„Matematica presupune un efort special, comparativ cu celelalte materii. Atenţie, intuiţie, idee. Trebuie să lucrezi asiduu pentru a ajunge la performanţă. Nu toţi pot fi matematicieni. E ca un dar”, spune băiatul.

Înainte de a ajunge la matematică şi fizică, Andi a cochetat şi cu literatura. A fost membru într-un cenaclu literar la Palatul Copiilor. „Era ceva frumos. Scriam proză, dar am abordat şi poezia. M-am lăsat fiindcă ştiam că nu o să pot face faţă. Mă gândesc că poate, în viitor, o să încerc din nou. Am fost atras mai mult de genul fantastic”, afirmă Andi.

La olimpiadele la care a participat, a fost un adversar de temut. Totdeauna a ţintit primul loc. De cele mai multe ori, a izbutit. S-a lovit de numeroase probleme, dar, fire perseverentă, a reuşit să le depăşească. Andi a fost surprins când, la un concurs desfăşurat la Sibiu, a avut de rezolvat un exerciţiu care îi aparţinea.

„M-am mirat când l-am primit. Era una dintre problemele propuse de mine la «Gazeta matematică», numai că purta o altă semnătură”. Andi Brojbeanu a reprezentat România cu cinste la olimpiada internaţională de ştiinţe, desfăşurată în Nigeria. A fost singurul din toată Muntenia. S-a întors acasă cu medalia de bronz. Doar şase elevi au reprezentat România la această competiţie desfăşurată în Africa.

Întrebări şi răspunsuri:

Nu ai avut emoţii în Nigeria, să reprezinţi România la un nivel atât de înalt?
Să ştiţi că nu. M-am simţit bine acolo, chiar dacă eram într-o zonă cu tensiuni. Părerea mea este că Nigeria o să ne depăşească pe noi, ca ţară, dacă nu facem nimic. Am auzit discutându-se acolo că noi avem drumuri mai proaste decât în Zimbabwe.

Cum îi vezi tu pe tinerii de vârsta ta, cum sunt ei preocupaţi de viaţă?
Majoritatea copiilor nu se sinchisesc de olimpiade, de studiu. Practic, de ceea ce nu aduce un câştig în bani. Sunt obsedaţi de toceală, să ia neapărat media 10. Ăsta este scopul lor, să aibă media 10 pe linie. În rest, nimic.

Ce îi place:

„Îmi place să citesc cărţi de anticipaţie. Îmi place să călătoresc. Îmi place să merg la munte. Vizionez cu plăcere desenele animate realizate de japonezi. Îmi place să ascult muzică clasică”, spune adolescentul.

Ce nu îi place:

„Nu îmi place să pierd timpul. Nu îmi plac manelele şi nici maneliştii. Parcă a devenit un curent în viaţa de zi cu zi. Urăsc prostia. Nu îmi place ignoranţa. Nu îmi plac cei care nu au un ţel în viaţă”, afirmă Andi Brojbeanu.

Profil:

Născut: 22 septembrie 1995, Târgovişte.
Studii: Elev în clasa a IX-a C, Colegiul Naţional „Constantin carabella” Târgovişte.
Familie: O soră mai mică.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite