Ample lucrări de restaurare la Mănăstirea Stelea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretariatul de Stat pentru Culte a acordat 100.000 lei pentru finalizarea lucrărilor. La mănăstirea din centrul oraşului se lucrează la restaurarea picturii bisericii şi reamenajarea spaţiului din incinta complexului monarhal.

100.000 de lei au fost acordaţi de Serviciul de Secretariatul de Stat pentru Culte pentru terminarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Mănăstirii Stelea. În acest moment, mănăstirea din centrul oraşului se află într-un proces de restaurare a picturii bisericii şi de reamenajare a spaţiului din incinta complexului monarhal. De asemenea, la intrarea în mănăstire s-a montat o poartă masivă din lemn. “Acest amplu demers s-a realizat şi cu binecuvântarea şi implicarea directă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon al Târgoviştei. Fondurile au provenit o bună parte din cele ale Arhiepiscopiei Târgovişte, iar altele de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dar şi din donaţii şi sponsorizări”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, Marian Puescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgovişte.

“Sperăm să intrăm în circuitul turistic”

Mânăstirea Stelea este un loc de referinţă al oraşului. Aici vin credincioşi din mai multe colţuri ale judeţului, dar şi din judeţele vecine - în jur de 150 la fiecare slujbă. “Sperăm ca odată cu terminarea lucrărilor să intrăm în circuitul turistic naţional. Este o mănăstire frumoasă cu o istorie bogată de care puţini ştiu. Trebuie făcută o promovare ca oamenii să afle despre acest loc. Cu siguranţă, după ce procesul de consolidare şi restaurare va fi finalizat vor veni mai mulţi credincioşi”, spune Claudiu Mihăilă, diacon la Mănăstirea Stelea.

La biserica Mănăstirii Stelea s-au mai făcut lucrări şi în anii 1943-1947, 1971-1976, 1982-1988, 1991-1999, iar cea mai amplă a început în anul 2006.
Ridicată în 1645, pe locul în care se afla încă din secolul al XIV-lea şi al XV-lea mici aşezăminte monarhale ale căror urme se află şi astăzi lângă construcţia ridicată de Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, Mănăstirea Stelea se află printre preferinţele credincioşilor târgovişteni. “Mă duc des la această mănăstire, pentru că este frumoasă, reprezintă o oază de linişte în centrul oraşului. Când eşti în curte, parcă eşti desprins total de gălăgia mediului urban, vezi numai flori, iarbă şi o linişte totală. Slujbele sunt pline de har şi participă multă lume. Mă bucur că se lucrează acum la biserică”, mărturiseşte Cornelia Panait, o târgovişteancă de 46 de ani.

Citat: “Sperăm ca odată cu terminarea lucrărilor să intrăm în circuitul turistic naţional.”, Claudiu Mihăilă, diacon la Mănăstirea Stelea.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite