ABUZ Amendată, fiindcă a hrănit câinii străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanca Luluţa Burlacu a primit o sancţiune de 100 de lei, fiindcă a dat de mâncare maidanezilor din faţa blocului. Bătrâna s-a adresat instanţei de judecată care a anulat amenda, reţinând că agentul constatator al Poliţiei Comunitare a invocat o hotărâre de consiliu local fără legătură cu fapta comisă.

Caz unic în România! Ce n-a reuşit prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, s-a înfăptuit la Târgovişte, adică amendarea oamenilor care hrănesc câinii comunitari din cartiere. Bătrâna Luluţa Burlacu este iubitoare de animale.

Ne-a spus că nu ar putea răni sub nicio formă un câine a cărui singură vină este că nu are un stăpân. Deseori, femeia coboară din bloc cu pacheţele şi le dă de mâncare patrupedelor. S-a întâmplat însă ca gestul său să deranjeze.

Un vecin binevoitor, om al legii, din câte spune Luluţa Burlacu, a reclamat-o la Poliţia Comunitară. Aşa s-a ales târgovişteanca cu amendă pentru că „a fost depistată în timp ce hrănea câini comunitari cu resturi menajere, atât pe scara blocului, cât şi în afara acestuia” - (Proces-verbal nr. 004111/2010).

Instanţa a făcut dreptate


Luluţa Burlacu a rămas ca la dentist. Nu se aştepta să fie sancţionată pentru un gest de suflet. „Este strigător la cer. Parcă nu mai suntem oameni. Să fiu amendată pentru că am dat un colţ de pâine unui câine flămând. Nu mă gândeam să ajung să trăiesc astfel de vremuri”, afirmă bătrâna.

Agentul constatator a invocat o hotărâre a Consiliului Local Municipal Târgovişte, datată 2002, în care se menţionează că este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 de lei la 150 de lei „creşterea animalelor şi păsărilor de orice fel în adăposturi (coteţe) amplasate la o distanţă mai mică de 10 metri de clădirile vecinilor, fără instalaţie de colectare a dejecţiilor, fără pardoseală betonată şi sifon de scurgere” - (HCL 64/2002).

image

În consecinţă, hrănirea câinilor comunitari nu are nicio legătură cu prevederea legislativă invocată, fapt constatat şi de instanţa de judecată, care a dispus anularea procesului verbal. Au reţinut judecătorii că Luluţa Burlacu „nu a crescut animale în adăposturi, ci a hrănit câini comunitari, aşa cum rezultă chiar prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei. (...) Câinii comunitari fiind liberi, hrănirea acestora nu constituie contravenţie conform dispoziţiilor legale în conformitate cu care a fost sancţionată petiţionara” - (Sentinţa civilă nr. 5523/2010).

Primarul Gabriel Boriga ne-a sugerat să discutăm problema cu şeful Poliţie Locale Târgovişte, colonelul Gheorghe Dinu. Telefonul domniei sale este însă setat să răspundă automat: „Fiţi amabil şi reveniţi”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite