Alma Frăţilă, regizoare la doar 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra elevă a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu la un festival de film din Constanţa.

Alma Frăţilă învaţă la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din Pucioasa şi este o elevă căreia îi place să se implice în numeroase activităţi şcolare şi extraşcolare. În puţine cazuri stă locului, simte nevoia să fie prinsă de ceva. La 15 ani, Alma şi-a descoperit o pasiune  pentru film, dar şi pentru fotografie. A făcut scenarii, a recrutat actori amatori şi a montat filme. Astfel a devenit un mic regizor.
„Cred că a face film este o adevarată terapie pentru oamenii care chiar au ceva de spus şi oamenii din jur refuză, într-un fel sau altul, să îi asculte. Vorbele uneori sunt goale, dar prin intermediul vizualului, mimicii şi gesturilor poţi transmite atât de uşor sentimente şi emoţie”, spune Alma Frăţilă.
 

Premiu pentru cel mai bun scenariu

 În 2008, la Festivalul de Film „Spune NU violenţei în şcoli”, organizat la Constanţa, Alma Frăţilă, în calitate de regizor, împreună cu alţi cinci colegi, a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu. Filmul s-a intitulat “Violenţa - un drum către nicăieri!”. Montajul a fost apreciat atât de juriu, cât şi de publicul prezent la festival.
  Alma Frăţilă s-a implicat în diverse activităţi ale colegiului la care învaţă. Astfel, a câştigat locul IV la ediţia a V-a a concursului Istoria Mea - EUSTORY 2007-2008, având ca temă „Călătorii şi frontiere ieri şi azi: întâlniri, despărţiri şi regăsiri”. Adolescenta a făcut parte dintr-o echipă formată din Alexandra Brânzoiu, Clara Hosszu, Diana Popescu şi Larisa Tănase, coordonată de profesorul Gheorghe Stănescu, aceştia participând cu prezentarea grafică “Călătoria care a schimbat viaţa Doamnei Nesiei”.

Predă lecţii de pian

Pe lângă pasiunea pentru film, Almei îi place foarte mult să cânte la pian. Muzica o relaxează. Pianul, unul dintre cele mai vechi „instrumente muzicale”, îi conferă o senzaţie de linişte.
“De mică m-am deschis mai mult pe direcţia laturii artistice. Am început să cânt la pian de la vârsta de şase ani şi m-a ţinut până în prezent  şi sper că şi în continuare”, spune Alma.
 Eleva colegiului din Pucioasa predă lecţii de pian unei fete de doar şapte ani, foarte receptivă, cum o caracterizează ea. De asemenea, uneori mai organizează întâlniri cu alţi adolescenţi pasionaţi de pian.
“Este un lucru extraordinar să poţi să înveţi pe alţii ce ai învăţat şi tu, să le împărtăşeşti puţin din taină. Te simţi  bine când vezi că munca ta nu este în zadar şi că reuşeşti să faci plăcut şi altora lucrul care îţi place şi ţie”, mărturiseşte tânăra de 18 ani.


Întrebări şi răspunsuri:
Ce vei face mai departe?
“Întotdeauna mi-a plăcut să ştiu ce trebuie să fac în continuare, să-mi cunosc cât mai bine scopul, chiar dacă pe parcurs poate o să se schimbe. Mi-ar plăcea să studiez în străinătate psihologia şi regia de film. Psihologia, pentru că mi se pare de-a dreptul fascinantă fiinţa umană. Şi mai interesant de atât este felul în care fiecare om ne influenţează viaţa. Regie de film, pentru că este visul meu.”

Ce reprezintă filmul pentru tine?
„Chiar dacă poate este devreme să spun asta, dar filmul pentru mine reprezintă un mod de viaţă, este în sine o schimbare care mă va ajuta să mă înţeleg mai bine atât pe mine, cât şi pe cei din jurul meu şi să absorb mai bine adevăratele şi justele valori ale vieţii.”

Ce-i place:
„Îmi place să fotografiez, să ascult muzică, îmi place să mă plimb prin parc. De asemenea, îmi place să trece timp cu prietenii.”

Ce nu-i place:
„Nu îmi plac oamenii care te critică fără să te cunoască sau cei invidioşi. Nu îmi plac oamenii proşti, în general. Mă feresc de ei cât pot de mult”

Profil:
Născută. 13 ianuarie 1992.
Studii. Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu” Pucioasa.
Familie. Este singură la părinţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite