Târgovişte: Alexandru Cercel, campion naţional la wu-shu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Alexandru Cercel, campion naţional la wu-shu
Târgovişte: Alexandru Cercel, campion naţional la wu-shu

A devenit campion naţional la arte marţiale chinezeşti, după zece ani de atranamente. A fost inspirat de filmele lui Jean-Claude Van Damme în alegerea acestui sport şi recomandă cu căldură mişcarea.

Pasiunea pentru acest sport, wu-shu, a început de la câteva filme în care actorul principal era Jean - Claude Van Damme. La început i-a plăcut puterea pe care o degaja acest personaj, iar mai târziu s-a gândit că n-ar fi rău să urmeze acest sport pentru sănătatea lui.

Astfel, în urmă cu zece ani, a mers la un antrenor din Târgovişte şi i-a cerut să îl primească în echipa sa pentru a practica acest sport. Într-un an de zile a reuşit să fie printre cei mai buni sportivi ai clubului şi să participe la nenumărate competiţii din ţară.

“ Eram un fan al actorului Van Damme şi îmi plăceau filmele în care acesta juca. Îmi plăcea modul în care se mişca, figurile pe care le făcea şi participam practic la acţiunile din film. La început a fost foarte greu, pentru că nu cunoşteam loviturile, nu cunoşteam colegii, dar încet am început să învăţ, să îmi placă foarte mult şi într-un an de zile am ajuns să mă număr printre cei mai buni”, povesteşte Alexandru.

Antrenamente în fiecare zi

Sportivul spune că poate părea uşor acest sport, atunci când priveşti de pe margine. A atras atenţia însă că este necesară disciplină în viaţă şi antrenamentele zilnice. Dacă nu merge la sală, face alergări pe stadionul din localitatea în care locuieşte, Bilciureşti, pentru a-şi menţine condiţia fizică, esenţială pentru a face performanţă.

“Alerg acolo unde îmi pot găsi liniştea, pe stadion la Bilciureşti, unde şi locuiesc. Mă pregătesc alături de un coleg, Alexandru Matei, şi aşa antrenamentul trece mai repede. Mă pregătesc chiar şi atunci cand vremea nu este favorabilă”, mai spune Alexandru.

A venit şi titlul de campion naţional

După zece ani de antrenamente zilnice, pentru Alexandru a venit, anul trecut, şi momentul în care a primit trofeul cel mare, la Campionatul naţional de wu-shu, categoria 65 de kilograme. A reuşit să-şi învingă adversarii şi să fie declarat campion naţional la categoria sa.

În plus, a fost convocat în urmă cu doi ani să se alăture echipei naţionale de arte marţiale, pentru a participa la un campionat internaţional din Belgia. Nu a putut merge din lipsă de fonduri.

“ Nu am avut banii necesari, pentru a putea merge în Belgia, iar cei din Bucureşti au găsit imediat un înlocuitor, atunci când am anunţat că nu găsesc foarte repede banii necesari deplasării şi taxelor. Nu mi-a fost uşor să trec peste asta, dar merg mai departe”, a adăugat Alexandru.

A ales sportul pentru disciplină

Chiar dacă nu are decât 18 ani, Alexandru spune că a ales să practice un sport pentru a nu ajunge să mergă pe un drum greşit, să cadă pradă viciilor sau să aibă un anturaj care i-ar putea face mult rău.

 “Am vrut să fiu sigur pe ceea ce fac în viaţă, să nu o iau pe un drum greşit, iar sportul ajută. Mă menţine echilibrat, nu fac excese de niciun fel, nu beau şi nu fumez. Am o minte sănătoasă, într-un corp sănătos. Faptul că ştiu să lupt nu înseamnă că fac demonstraţii la orice colţ de stradă, la liceu sau în discotecile pe care le mai frecventez din când în când. Lupt doar la sală, alături de antrenorul meu. Constantin Rizea”, a încheiat tânărul

Întrebări şi răspunsuri

Recomanzi tinerilor să practice acest sport?

“Da, recomand mişcarea în sine şi mai ales acest sport, pe care trebuie să-l ia foarte în serios, pentru a nu ajunge să devină nişte huligani. Mă refer la faptul că nu trebuie să înveţi anumite tactici pe care să le aplici pe oameni nevinovaţi, pe stradă.

Mergi mai departe cu acest sport sau se va încheia cariera ta atunci când vei decide să te angajezi?
“Văd în acest sport o şansă în mea. Îmi poate aduce şi beneficii financiare, doar dacă voi continua să muncesc şi să lupt pentru a fi cel mai bun. Întotdeauna voi aloca timp sportului”.

Ce-i place

„Îmi place să fiu înconjurat de prietenii mei, să mă distrez alături de ei la mare la munte, facem  des plimbări, oriunde ne putem întâlni în aceeaşi formulă. Iubesc motoarele, am unul, am şi permis, dar nu abuzez de puterea acestuia, că sunt conştient că se poate întâmpla o nenorocire”.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii care fac excese în viaţă. Nu îmi plac deloc mâncărurile grase, nu îmi place ciorba de burtă sub nicio formă sau micii. Nu îmi place să fiu deranjat după o zi obositoare de persoane care n-au nimic să-mi spună”.

Profil:

Născut 21 iulie 1991 Târgovişte
Educaţie: elev la Grupul Şcolar de Transporturi Auto Târgovişte
Familie: un frate de 14 ani

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite