Târgovişte: Alexandru Babeu, campion la radiogoniometrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Practică acest sport de aproape zece ani şi are rezultate remarcabile. Este de şapte ori campion naţional şi de trei ori campion balcanic.

Radiogoniomtria este un sport care îşi face timid loc printre celelalte. Este o formă de întrecere sportivă în care se confruntă mai mulţi concurenţi care trebuie să parcurgă, cu ajutorul receptorului, hărţii şi busolei, un anumit traseu, în cel mai scurt timp posibil.

Un sport în familie

Alexandru Babeu a ales să facă performanţă în acest sport, pe care îl practică de la vârsta de şase ani. Tatăl său, Pavel Babeu, practică acest sport de mai bine de 30 de ani, astfel că şi-a îndrumat fiul pe acelaşi drum.

 “Este un sport de familie. Şi tatăl şi sora mea sunt pasionaţi de acest sport, practic am crescut cu el, având în vedere că tatăl meu practică radiogoniometria de aproape 30 de ani”, spune Alexandru
Îşi aminteşte că prima competiţie la care a participat a fost la Piteşti, în anul 2000, unde, spre surprinderea lui, a câştigat concursul.

“Am alergat cu un însoţitor, am câştigat concursul, dar am fost trecut în afara competiţiei, pentru că eram prea mic”, povesteşte zâmbind adolescentul.

Acum, la 15 ani, se poate lăuda cu faptul că a câştigat şapte campionate naţionale, trei titluri de campion balcanic, în 2007, 2008 şi 2009.

Antrenamente de două ori pe zi

Alexandru povesteşte că în acest sport condiţia fizică este esenţială, pentru că în competiţii se alergă prin păduri între şase şi zece kilometri. Astfel, are antrenamente serioase, de două ori pe zi, pentru a-şi menţine titlurile câştigate.

“Antrenamentele se fac dimineaţa, în jur de o oră, iar seara cel puţin două ore, când mergem în pădure cu aparatele. Antrenamentele le fac împreuncă cu sora mea şi tatăl meu, toţi trei fiind sportivi”, spune tânărul.

Chiar dacă este în vacanţă, se trezeşte în fiecare zi, la ora 8.00, pentru ca la ora 9.00 să-şi înceapă antrenamentele. Aleargă în parcul Chindia, indiferent de vreme, iar seara în pădurea de la Priseaca sau în cea de la Viforâta.

“ Este un sport diferit şi mai complex decât alte sporturi. Trebuie să ţii cont de topografie, de directivitatea emiţătoarelor şi amplasarea loc în pădure. În pădure ai mai multe avantaje, cum ar fi alergarea în aer liber, o condiţie fizică foarte bună şi îţi măreşte puterea de concentrare”, mai spune tânărul.

Acesta mai spune că sezonul se deschide primăvara şi se încheie toamna. În sezonul rece nu sunt antranamente, dar se practică orientarea sportivă, care presupune găsirea unor anumite posturi, marcate pe o hartă, spre care alergi în pădure. Alexandru vrea ca în viitor să-şi formeze propria echipă şi să câştige toate competiţiile la care participă.

“Am de gând să continui, iar atunci când voi fi pe picioarele mele vreau să-mi formez propria echipă. Este un sport care poate fi continuat până la vârste înaintate, este ideal pentru a te menţine în formă”, a mai precizat Alexandru Babeu.

Întrebări şi răspunsuri

În câte ţări te-au dus competiţiile sportive şi unde ţi-a plăcut cel mai mult?

“Am fost în şapte ţări: Ungaria, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Cehia, Germania si Republica Moldova. Mi-a plăcut cel mai mult în Ungaria. Competiţia sportivă a fost foarte bine organizată şi au fost foarte mulţi concurenţi. Cetăţenii sunt foarte civilizaţi, este mult mai curat la ei ca la noi”.

Eşi mulţumit de cum arată, în ultimii ani, pădurile din ţară?

“Găsesc la marginea pădurilor, unde lumea vine la iarbă verde, maldăre de gunoaie şi, din păcate, zac foarte mult timp acolo, pentru că nu sunt ridicate. Din fericire, în mijlocul pădurilor, oamenii nu prea merg, aşa că nu sunt foarte murdare”.

Ce-i place

“Îmi place anatomia. Vreau să devin medic pediatru. Am un unchi care practică această meserie şi cred am de la cine învăţa, de la cine cere un sfat. Îmi mai place actoria, iar actorul preferat este Sergiu Nicolaescu”.

Ce nu-i place

„Nu-mi place diferenţa de civilizaţie dintre România şi ţările occidentale. La noi nu se respectă legile, se aruncă gunoaie peste tot şi foarte puţini şi răspund pentru asta. Nu suport să mănânc ciorbă de burtă şi ficăţeii de pui”.

Profil
Nascut: 14 martie 1994 Târgovişte
Studii: elev la Colegiul Naţional “Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte
Familie: o soră în vârstă de 17 ani

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite