Târgovişte: Gheorghe Alexandrov, unul dintre cei mai importanţi pictori târgovişteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanul este maestru în ale picturii, fiu şi nepot de artist plastic. A fost prezent cu lucrările sale la expoziţii din Franţa, Germania, Italia, Spania, Grecia şi S.U.A.

Tablourile lui Gheorghe Alexandrov s-au bucurat de aprecieri atât în ţară cât şi în străinătate. Ele au fost cumpărate şi au făcut parte din colecţii muzeale sau particulare din Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Spania, Grecia, Canada, Bulgaria şi S.U.A. Gheorghe pictează de 35 de ani şi a bucurat tot timpul sufletele iubitorilor de artă prin talentul său şi prin dăruirea sa pentru frumos.

În ţară, pictorul şi-a prezentat operele în Bucureşti, Năvodari, Piteşti, Ploieşti, Sinaia, Topliţa, Medgidia, Botoşani, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Petroşani şi Hunedoara.

Modest şi muncitor în ale picturii, Gheorghe lucrează mereu în liniştea atelierului. Artistul este un bun credincios, care nu face nimic fără Dumnezeu, iar înainte de a începe o lucrare îşi face semnul crucii mulţumind pentru harul cu care este înzestrat. „Îi mulţumesc de fiecare dată lui Dumnezeu pentru harul primit în mânuirea penelului. Pentru că am primit acest har eu am dăruit picturile mele oamenilor care iubesc şi înţeleg arta şi frumosul“, spune pictorul. 

A câştigat numeroase premii

În urmă cu 39 de ani, Gheorghe Alexandrov a devenit membru fondator al cenaclului de artă plastică din municipiul Târgovişte, intitulat „Arta Chindiei“. După doi ani, are prima expoziţie de grup sub egida maestrului pedagog-profesor Marin Petre Constantin. Primul premiu nu întârzie să apară, astfel că, în 1978, la o expoziţie de pictură de grup, Gheorghe a obţinut premiul II pe judeţ. În acelaşi an, fiind prezent la tabăra de creaţie şi arta naţională „ PARÂNG ‘78“, a câştigat premiul III pe ţară.

După mai multe expoziţii în Târgovişte şi în Ploieşti, în ’83 are expoziţie la festivalul naţional unde câştigă premiul I, iar la Mamaia obţine premiul II, tot pe ţară.
„Premiile au început să apară pentru că tot ce am făcut a fost din suflet, cu iubire pentru frumos şi pentru tot ce mă înconjoară“, explică târgovişteanul. În anul 1994, el a avut o expoziţie cu peste 200 de tablouri.

Arta înseamnă sacrificiu

Pictorul spune că pictura îmbogăţeşte sufletul, dar nu aduce şi banii. „Cine vrea ceva cu adevărat, toata viaţa trudeşte. Arta înseamnă sacrificiu. Nu am făcut bani din pictură, nu am vilă şi maşini scumpe. Dumnezeu mi-a dat talent şi sănătate, dar nu şi bani. Dacă aveam bani poate că nu mai pictam, sufletul meu era stricat, uitam de pictură“, mărturiseşte maestrul.

El mai spune că viaţa unui pictor nu este înconjurată de lux şi nici nu se poate gândi la bani când este vorba de lucrările sale. „Nu se trăieşte din pictură, am vândut la viaţa mea, dar nu cât să fac averi. Vând azi un tablou şi poate mai vând peste şase luni. Trăiesc cu familia mea, soţia şi o nepoţică dintr-o pensie de 600 de lei. Tablourile mele au preţul sufletului şi acesta nu este de vânzare“, mai spune artistul.

Ce-i place

„Iubesc atât de mult pictura încât pictez absolut orice. Sunt bolnav după natură. Îmi place natura, este al doilea lucru după Dumnezeu. El a făcut frumuseţile care ne înconjoară şi pe noi înşine. În viaţă merg după o premiză: nimic fără Dumnezeu.“

Ce nu-i place

„Detest minciuna, detest hidoşenia lucrurilor murdare, urâte, fără respect, fără maniere. Aici mă refer la orice, tot ce cuprinde, de la om la muncă. Tot ce este urât.“

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt oamenii ce v-au marcat existenţa?

Cei mai importanti oameni din viaţa mea au fost bunicul, care a fost pictor şi de la care am învăţat ABC-ul picturii din fragedă copilarie, concomitent cu tatăl meu, pictor naiv de talie internaţională. În al treilea rând, şi nu în ultimul rând, soţia mea, care m-a înţeles asupra întregului domeniu de creaţie.

Când aţi pictat prima oară?

În clasa a V-a. Profesorul de desen mi-a remarcat lucrarea, a văzut la mine ceva deosebit, ceva special. Mi-a cerut lucrarea pentru o expoziţie, iar din acel moment am început să colaborăm.

Profil
Născut: 27 octombrie 1952, Târgovişte
Studii: Şcoala de arte „Octav Enigărescu“ din Târgovişte, secţia Pictură
Familie: Este căsătorit şi are doi copii

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite