Alexandra şi Alexandru Marinoiu, doi fraţi campioni naţionali la karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii s-au apucat de antrenamente de la vârste fragede, iar acum urcă pe podium la toate competiţiile de profil organizate în ţară.

La prima vedere, nu se deosebesc cu nimic de ceilalţi copii de vârsta lor. Nu ai zice că au sânge de luptători. Chipurile lor limpezi, diafane nu trădează deloc antrenamentele dure pe care le efectuează pe saltea, dirijaţi pas cu pas de tatăl lor, Viorel Marinoiu.

Campioană naţională la kumite, categoria 10-12 ani
Alexandra s-a aruncat în ring de la vârsta de 5 ani, când alte fetiţe de vârsta ei de-abia deprindeau jocul cu păpuşile. „L-am văzut pe tata şi mi-a plăcut. M-a luat cu el la competiţii. Am văzut cum se luptă alţi copii şi am îndrăznit să încerc. Recunosc, a fost tare greu la început. Antrenamente dificile, tot felul de exerciţii, dar am fost ambiţioasă şi nu m-am dat bătută. Am vrut să le dovedesc părinţilor că pot. Un pic de noroc, cred eu, am avut datorită tatălui meu, care m-a antrenat. A avut răbdare cu mine”, ne povesteşte Alexandra Marinoiu. Fetiţa este acum o luptătoare adevărată, neînfricată. Are centura maron, gradul un kyu. A participat la numeroase competiţii de arte marţiale. Se mândreşte cu faptul că a obţinut întotdeauna locuri fruntaşe. La categoria ei de vârstă, 10-12 ani, este campioană naţională la kumite şi vicecampioană naţională la kata. „Am acasă peste 50 de diplome şi cupe. Majoritatea, locul I şi II”, spune Alexandra.

Alexandru a hotărât să devină antrenor de arte marţiale
Fratele ei, Alexandru, va împlini în curând 14 ani. Face karate de la 6 ani. Şi el a deprins tainele artelor marţiale tot de la tată. „Nu mi-a fost frică. De la început, am intrat cu curaj în ring. Am participat la toate competiţiile de kata şi kumite organizate în ţară. Tot timpul m-am aflat pe podium. Anul trecut, am obţinut locul III la Campionatul naţional de kata şi kumite”, ne spune Alexandru. În ultima perioadă, băiatul a mers mai rar la antrenamente. A hotărât să se dedice mai mult învăţăturii, dar nu are de gând să abandoneze artele marţiale. Vrea să devină antrenor.
Cei doi fraţi s-au bucurat şi de încrederea mamei lor, care le-a insuflat curaj şi a fost alături de ei. „Mama nu a fost supărată că nu m-am jucat, ca alte fete, cu păpuşile, că am preferat artele marţiale. A văzut că îmi place acest sport şi a fost alături de mine. Când plecăm la concursuri, merge cu noi. Îmi pregăteşte ţinuta, mă aranjează. Tot timpul a vrut să intru în ring ca la carte”, ne povesteşte Alexandra Marinoiu. Cei doi fraţi se antrenează şi acasă. Singuri. „Alergăm, facem multă mişcare. Mai exersăm în curte tot felul de mişcări, ba chiar şi în casă”, spune Alexandru. La sfârşitul lunii august, vor merge pentru o săptămână la mare, unde vor participa la competiţia „Cupa Mării Negre”. Sunt convinşi că se vor întoarce cu locuri fruntaşe.

Întrebări şi răspunsuri:
Alexandra, cum te privesc colegii de la şcoală, când ştiu că eşti campioană naţională la karate?
Nu sunt probleme. Nu se tem de mine sau cine ştie au alt comportament, mai ciudat. Suntem prieteni. Uneori, vor să-i învăţ unele mişcări, să ştie şi ei să se apere. Le place să le povestesc cum este la competiţii.

Alexandru, ce înseamnă pentru tine să participi la concursurile de arte marţiale?
În primul rând, mă duc acolo cu gândul de a învinge. Am totuşi o uşoară teamă că sunt alţii mai buni, dar, ce să faci, aşa este în sport. La competiţii, am legat şi multe prietenii. Cu karatişti din toată ţara. Ne sunăm, vorbim pe mess. Vă daţi seama, la un consurs participă câteva sute de copii.

Ce îi place Alexandrei:
„Îmi plac florile, în special trandafirii. Îmi plac mult şi animalele. Am acasă un căţeluş şi o pisică. Îmi place să am prieteni sinceri, corecţi. Îmi place să urmez sfaturile bune”, mărturiseşte Alexandra.

Ce nu îi place Alexandrei:
„Nu îmi plac oamenii răi, care se poartă urât cu animalele. Nu îmi place să fiu minţită. Nu îmi plac prietenii falşi, cei care ţi se alătură doar pentru vreun interes”, spune Alexandra.

Ce îi place lui Alexandru:
„Îmi place sportul. Artele marţiale, în primul rând, şi apoi fotbalul. Îmi plac drumeţiile la munte. Îmi place şi marea”, ne dezvălui Alexandru.

Ce nu îi place lui Alexandru:
„Nu îmi plac băieţii fiţoşi, care stau cu nasul pe sus. Încrezuţii. Cei care cred că le pot face singuri pe toate. Nu îmi place baschetul”, spune Alexandru.

Profil:
Nume: Alexandra Marinoiu
Născută: 18 februarie 1999, Dragomireşti
Studii: elevă în clasa a V-a la Şcoala Matei Basarab Târgovişte
Familie: un frate mai mare, Alexandru

Nume: Alexandru Andrei Marinoiu
Născut: 19 noiembrie 1996, Dragomireşti
Studii: elev în clasa a VIII-a la Şcoala Matei Basarab Târgovişte
Familie: o soră mai mică, Alexandra

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite