Aleşii nu dau un milion de euro pe Muzeul Tiparului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea din strada Justiţiei, nr. 7, nu va mai adăposti Muzeul Tiparului
Clădirea din strada Justiţiei, nr. 7, nu va mai adăposti Muzeul Tiparului

Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, o instituţie emblematică pentru Municipiul Târgovişte, a fost retrocedat foştilor proprietari, după mai bine de 50 de ani de activitate.

Vestea a bulversat lumea culturală a oraşului, dar nu te pui cu legea. Hotărârea instanţei a rămas definitivă şi irevocabilă. În aceste condiţii, autorităţilor nu le rămâne decât să negocieze cu proprietarul pentru a păstra integritatea acestui muzeu unic în România sau să mute exponatele într-un alt imobil.

Nici Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean nu au avut bani pentru cumpărare


Stăpânii clădirii au avansat o propunere mai întâi Ministerului Culturii, solicitând nici mai mult nici mai puţin de un milion de euro, ca preţ de vânzare a imobilului abia dobândit. Responsabilii din minister s-au închinat, spunând că se cere prea mult. Oferta a ajuns apoi la Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Acelaşi răspuns. Bugetul nu poate suporta asemenea cheltuială.

Aseară, problema a fost dezbătută în plenul Consiliului Local Municipal Târgovişte. Unii aleşi au pledat pentru cumpărare, considerând preţul un chilipir, ţinând cont de poziţia geografică şi de valoarea de patrimoniu a clădirii. Majoritatea consilierilor însă a votat împotrivă, declarând că preţul este exorbitant.

Dacă proprietarul nu va găsi cumpărător la suma de un milion de euro şi va scădea preţul, aleşii şi-au menţinut dreptul de preemţiune şi vor relua discuţiile. Până atunci, soarta Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti rămâne incertă. Piesele de valoare inestimabilă au început deja să fie mutate care încotro.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite