Agricultorii dâmboviţeni au mărşăluit cu tractoarele pe străzile Târgoviştei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dâmboviţa a avut trei complexe pentru creşterea porcilor şi acum nu mai are niciunul. A avut patru combinate avicole şi acum mai sunt două, dar şi acestea abia se târâie. Dâmboviţa nu avea niciun metru pătrat de teren nelucrat, iar acum sunt   mii de hectare lăsate în paragină. Pentru aceste motive, agricultorii din judeţ au ieşit astăzi în stradă. Să-şi strige disperarea!

„Sunt 21 de ani de distrugere a agriculturii româneşti. Am făcut un dezastru agricol. Milioane de hectare nu se mai lucrează. Milioane de capete de animale au dispărut, dacă ne raportăm la anul 1990”, a declarat Florin Istrate, vicepreşedintele Sindicatului Agrostar.

Măsurile fiscale îi duc în sapă de lemn

Agricultorii dâmboviţeni, membri ai Sindicatului Producătorilor Agricoli Agrostar, au mărşăluit astăzi pe străzile Târgoviştei, protestând faţă de neimplicarea guvernanţilor în sprijinirea fermierilor.

image

Oamenii, veniţi din cele mai importante bazine agricole din judeţ - Băleni, Lunguleţu, Voineşti, Bărbuleţu, Malu cu Flori, şi-au scos în drum tractoarele şi utilajele agricole. Florin Istrate, vicepreşedinte Agrostar, ne-a informat că marşul de la Târgovişte a făcut parte dintr-o acţiune desfăşurată simultan în 30 de judeţe ale ţării. Concluzia agricultorilor dâmboviţeni este că ultimele măsuri fiscale luate de Guvernul României îi vor duce în sapă de lemn. „Este absurd ca agricultorul să piardă timp să depună declaraţii la Pensii, Şomaj şi Casa de Asigurări de Sănătate. Fermierul care are două vaci a fost obligat să-şi facă PFA, dacă a vrut să obţină subvenţie, iar acum trebuie să umble pe drumuri lună de lună. Nu este normal. Noi suntem pe plus două-trei luni pe an. În rest, mergem pe minus, dar trebuie să facem declaraţii”, susţine Florin Istrate.

Vor să renunţe la agricultură

Sindicaliştii din agricultură au mai cerut: reabilitarea sistemului  naţional de irigaţii; construirea unor spaţii de depozitare a produselor; susţinerea sectorului de legume şi fructe, precum şi a celui de creştere a ovinelor şi caprinelor; reformarea sistemului de plăţi a ajutoarelor de stat; demararea de investiţii în infrastructura agricolă;

image

susţinerea fermierilor în vederea accesării de credite pentru absorţia fondurilor europene; diminuarea costurilor proiectelor etc. “Nimic din ce fac guvernanţii nu ne mulţumeşte. Nu ne dau subvenţii. În celelalte ţări europene nu este aşa. Agricultorii sunt ajutaţi. Ne gândim să scoatem merii şi să vindem animalele, să ne apucăm de altceva, că nu se mai poate”, spune un pomicultor din zona Bărbuleţu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite