Afacere. Zeci de mii de euro din fructe de pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Direcţia Silvică Târgovişte scoate sume frumoase, în fiecare an, din vânzarea a sute de tone de fructe de pădure. Principalul importator al fructelor este Germania care oferă, de exemplu, până la 1000 de euro pentru o tonă de cătină congelată.

Peste 150 de tone de cătină, păducel, măceşe şi porumbe culese din pădurile din judeţul Dâmboviţa, au fost trimise anul acesta în Germania, unde vor fi folosite pentru prepararea medicamentelor, ceaiurilor şi a sucurilor naturale. Direcţia Silvică Târgovişte a încasat deja 150.000 de euro pentru fructele de pădure vândute nemţilor în toamna acestui an. „Colectarea am efectuat-o în lunile iunie - august.  S-au colectat 40 de tone de cătină, 20 de tone de porumbe, 70 de tone de măceşe şi 20 de tone de păducel. Cam aceeaşi cantitate s-a adunat în fiecare an. Toată marfa noastră ajunge în Germania. De câţiva ani numai la nemţi trimitem frcutele. Acolo se transformă în medicamente şi probabil în sucuri naturale”, ne spune Emilia Dragomir, administratora Depozitului de Fructe al Direcţiei Silvice, care funcţionează pe raza localităţii Ulmi.

Sunt ţinute la -25 de grade

Depozitarea fructelor necesită o atenţie deosebită din partea colectorilor. Colectarea se face cu personalul silvic propriu, dar şi cu persoane fizice. Când pădurarii aduc fructele, angajaţii le sortează în lădiţe şi le bagă la rece, la o temperatură de -5 grade. După aceea, se scot şi se bagă la congelat, în camere frigorifice mari, la temperaturi de -25 de grade. În momentul când s-a atins temperatura de -25 de grade, se scot şi se ambalează în saci şi se introduc iar la -25 de grade unde se păstrează până în momentul în care pleacă spre Germania.

Afacere profitabilă

Afacerea este una extrem de profitabilă pentru Direcţia Silvică având în vedere că nemţii plătesc până la 1000 de euro pe tona de cătină. „Este destul de profitabilă această afacere pentru Direcţia Silvică. Cătina se vinde cu până la 1000 de euro tona, măceşele cu 600 de euro iar păducelul cu 500 de euro tona. Aceste fructe sunt cunoscute ca binefăcătoare pentru organism. Tot ce colectăm noi conţine foarte multă vitamina „C”. Cătina de exemplu, conţine de zece ori mai multă vitamina „C ” decât lămâia”, ne explică Emilia Dragomir.

Cătina, planta minune

Cunoscută drept unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, cătina ajută la regenerarea celulelor, grăbind vindecarea. Este excelentă împotriva bolilor de piele, gripei şi îmbătrânirii. Există un cuvânt care caracterizează cel mai bine cătina: antioxidant. Seminţele, frunzele şi fructele conţin o cantitate impresionantă de compuşi antioxidanţi. Ca la orice fructe de pădure, concentraţia de vitamina C din cătină poate să ajungă până la 2500mg/100g.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite