PORTRET: Adrian Valentin Vasilache este medaliat cu aur la limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevul de clasa a V-a şi-a propus să devină un strălucit antropolog criminalist. Profesorii îl apreciază pentru originalitate şi implicare.

Adrian este un copil care pune pasiune în tot ceea ce se întreprinde. Nu-i plac lucrurile făcute pe jumătate, iar până acum a cunoscut doar performanţa. Este olimpic naţional la limba română şi a obţinut premii strălucite şi la matematică.

Profesorii de la Şcoala Coresi din Târgovişte îl apreciază în mod deosebit pentru originalitatea de care dă dovadă şi pentru implicare.

„Adrian este un copil educat pentru performanţă. Spre deosebire de alţi elevi, el plânge atunci când se întâmplă, foarte rar de altfel, să ia o notă de nouă. Este un suflet mare într-un trup mic ”, ne mărturiseşte profesoara de limba română Viorica Iacob.

Adrian este îndrăgostit de şcoală, este un perfecţionist. Vrea ca totul să-i iasă bine. Pentru el, a învăţa nu reprezintă un calvar, ci o plăcere.

„A descoperi lucruri noi este pasiunea mea. Nu pierd niciodată vremea cu prostioare. De multe ori, chiar şi în timpul liber aleg să mă pun la curent cu ultimele informaţii. Mă atrag în mod deosebit astronomia, astrologia, psihologia şi biologia”, spune Adrian.

De altfel, puştiul, acum elev în clasa a V-a, şi-a conturat deja parcursul profesional. „Voi urma Colegiul Naţional «Constantin Carabella». Cred că este cel mai bun din oraş şi mă va ajuta să-mi ating ţelul. Vreau să devin medic legist, antropolog criminalist sau psiholog. Exclud orice altă meserie”, afirmă Adrian Valentin Vasilache.

Băiatul a luat această decizie deşi este olimpic la limba română, iar profesoara sa îi prevede un viitor strălucit în acest domeniu. Adrian recunoaşte că limba română este acum marea sa pasiune, însă documentarele şi filmele din domeniul criminalistic pe care le vizionează pe nerăsuflate l-au captivat într-atât de mult încât asta îşi doreşte să facă toată viaţa.

De limba română s-a apropiat datorită profesoarei, care a ştiut să-i insufle dragostea pentru lectură. Cartea preferată, ne spune olimpicul, este Harry Poter. A citit toată seria. Nu o dată, ci de mai multe ori, fiindcă este îndrăgostit de aceste volume.

Şi de matematică s-a „lipit” tot datorită unui om. Dirigintele său, profesorul Neculae Păuna, care a reuşit să-i dezvăluie toate secretele acestei materii.

Adrian este foarte bun şi la engleză. La 12 ani, nu mai are nevoie de subtitrare. Vizionează filme şi documentare în limba engleze fără probleme. Şi-a propus acum să aprofundeze şi limba franceză. Ştie că pentru a reuşi trebuie să fie „as” în toate.

Întrebări şi răspunsuri:

Ai şi un punct slab, ceva care nu te atrage?
Da. Nu prea mă pricep la desen, însă ambiţia nu m-a lăsat să mă dau bătut. De fiecare dată când avem de efectuat afişe, planşe etc., îi cer ajutorul surorii mele mai mari, care excelează la acest capitol. Cu perseverenţă, am învăţat şi eu multe secrete ale desenului, însă, recunosc, nu sunt de nota 10.

Atunci când laşi cartea din mână, care sunt preocupările tale?
Sincer, doar în vacanţe reuşesc să mă plimb în parc şi la bunici, la Lucieni ori la Ocniţa. Îmi plac amândouă satele. Mă destind atunci când explorez împrejurimile. În rest, în timpul anului şcolar, atunci când nu sunt cu nasul în cărţi, mă uit la televizor. Îmi exersez cunoştinţele de limba engleză vizionând filme, în special documentare. Alteori, caut pe internet noutăţile din domeniul astronomiei şi astrologiei. La sfârşit de săptămână, îmi permit şi câteva ore de joacă. Ori afară cu prietenii, ori pe calculator.

Ce îi place:

„Îmi place să citesc. Îmi place să descopăr tainele şahului. Îmi place să mă joc la calculator. Îmi place astrologia. Citesc mult în acest domeniu”, afirmă puştiul.

Ce nu îi place:

„Nu îmi place că oamenii nu mai respectă natura şi animalele. Nu îmi place că prin tot ceea ce facem zi de zi favorizăm încălzirea globală”, spune Adrian Vasilache.

Profil:

Născut: 14 februarie 1999, Târgovişte.
Studii: Elev în clasa a V-a A, Şcoala Coresi Târgovişte.
Familie: O soră mai mare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite