Adrian Ţuţuianu şi-a dat demisia din funcţia de senator al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Ţuţuianu
Adrian Ţuţuianu

Pentru Adrian Ţuţuianu, marţi a fost ultima zi în care a reprezentat Senatul României. În condiţiile în care pe 10 iunie a câştigat alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu era nevoit să renunţe la una din aceste două funcţii. Şi a ales. Citeşte mai jos câteva rânduri aşternute pe blogul său.

„Ieri mi-am depus demisia din Senatul României. Am aşternut, în cadrul unei declaraţii politice,  câteva concluzii la finalul acestei perioade importante din viaţa mea:

Încep această declarație cu regretul sincer că este ultima din mandatul meu. După cum, probabil, mulți dintre dumneavoastră știți, am participat la alegerile locale din 10 iunie și am câștigat competiția pentru președinția Consiliului Județean Dâmbovița. Iar asta înseamnă o modificare de parcurs politic, ce presupune, în primul rând, sfârșitul mandatului de senator.

Nu vă ascund faptul că n-am știut foarte exact cum să abordez acest cuvânt, ținând seama de toate câte s-au întâmplat în acești ultimi patru ani de proces parlamentar.

Cu precizarea că mă aflu la primul mandat, impresiile îmi sunt amestecate și le voi afirma răspicat, ferm. Am crezut și cred neîndoielnic într-o instituție a Parlamentului demnă, respectată și respectabilă, în dreptul căreia reprezentanții săi constituie repere de comportament democratic. Nu întotdeauna însă, acțiunile acestui Legislativ au urmat traseul constituțional firesc, lăsând în urma lor confuzii, acte injuste, decizii lipsite de explicații, răni democratice, unele ireparabile.

Ca într-o reflexie tristă, aproape toate încercările de (re)punere în drepturi a Parlamentului au primit reacții adverse inexplicabile, nocive.

Dacă am dorit exercitarea atributului de control parlamentar pe palierul de întrebări și interpelări, reacția unei puteri obtuze a fost aceea de a bloca la nesfârșit răspunsurile.

Dacă am luptat pentru valorificarea prevederilor constituționale, reacția a constat în respingerea cu ochii închiși a tuturor inițiativelor de normalizare a procesului legislativ.

Dacă am militat pentru o bună (a se înțelege firească) funcționare a normelor parlamentare democratice (cu tot ceea ce ține de proceduri, ședințele de comisii parlamentare, ședințele de plen), am primit reacția unei majorități arogante care, timp de peste trei ani de zile s-a comportat abuziv în raporturile cu Opoziția, neînțelegându-i rolul esențial în tabloul democratic.

Sunt lucruri care s-au întâmplat și peste care nu putem trece și nu vom trece până când nu le vom rezolva.

Mă despart acum de Parlament cu gândul că voi reveni, mai devreme sau mai târziu, aici. Și am tăria de a crede că, atunci când se va întâmpla asta, tabloul va arăta altfel. Sper că oameni responsabili, cum foarte mulți dintre dumneavoastră sunteți, să reușească să repună în drepturi instituția, să-i redea prestigiul, autoritatea morală. Aveți nevoie și avem nevoie de un astfel de Parlament.

Închei prin a vă mulţumi din suflet tuturor celor care mi-aţi fost colegi în acest prim mandat, celor care m-aţi sprijinit, celor alături de care am luptat şi celor împotriva cărora am luptat, atunci când armele ne-au fost argumentele raţionale. Pentru mine a fost onorant!”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite