Adrian Stângă a înfiinţat singura televiziune online din Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este angajat la Primăria Moreni, însă timpul liber şi-l petrece în studioul „Moreni TV”, unde coordonează o echipă tânără şi dornică să facă presă

Adrian Stângă  ne-a mărturisit că este genul de persoană căreia îi place să exploreze. Copil fiind, şi-a uimit profesorii cu pofta sa nebună de a citi. „Devora” orice carte îi pica în mână. Apoi, s-a hotărât să-şi aştearnă gândurile pe hârtie. Neştiut de nimeni. Abia la 19 ani, la îndemnul reputatului prof. dr. Teodor Opriş, s-a lăsat descoperit de publicul cititor, publicând în revista „Examene”. Doi ani mai târziu, în decembrie 2002, a lansat la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, primul său volum de versuri - „Drumul cu faguri”. Ne dezvăluie însă că cea de-a doua carte - „Petale de toamnă” - i-a produs mai multă plăcere, fiindcă a fost prezentată iubitorilor de poezie în cadrul Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”. În anul 2007,  lansează volumul de proze scurte şi critică literară ,,Piersici dulci”, iar în 2008, placheta de versuri ,,Necredinţele”.

Presa, dragostea la care nu poate renunţa
Mulţi ani, Adrian Stângă a fost implicat activ în activitatea jurnalistică. S-a dedicat trup şi suflet informării corecte a cetăţeanului până când transformările social-economice l-au determinat să intre în administraţia publică morenară. „Cariera mea de ziarist a debutat în anul 2000. Întâi la ziarul ,,Vocea Chindiei”, apoi la Ziarul ,,Dâmboviţa”, unde am învăţat cu adevărat ceea ce înseamnă presă scrisă. Din octombrie 2000,  am înfiinţat prima publicaţie din oraşul de pe malul Cricovului - ,,Moreni Magazin” - unde eram redactor-şef. Ambiţia de a dovedi că pot mai mult m-a împins să preiau, din aprilie 2001, frâiele unei publicaţii judeţene - ,,Muntenia Express”, care a supravieţuit până la mijlocul anului 2005 şi a avut chiar succes, fiind singurul săptămânal de pe piaţă la acel moment”, îşi aminteşte Adrian Stângă. Îi place activitatea pe care o desfăşoară la Primăria Moreni, însă nu a putut să stea departe de presă. În 2009, a înfiinţat un post de televiziune online – Moreni TV. „Nu mi-a fost deloc uşor. Nici micii mele echipe de lucru. Nu ne este nici acum când traversăm cu toţii o perioadă foarte nefastă din punct de vedere economic, creată de nişte incompetenţi care vor să ne conducă. Încercăm însă să ne menţinem pe piaţă pentru că sunt destui oameni care ne privesc, care ne critică, care ne apreciază, care ne caută. Am speranţa că vom reuşi să ne îndeplinim şi cel mai mare dintre deziderate: să intrăm pe emisie digitală terestră”, mărtusiseşte Adrian Stângă.

Ce îi place:
„Aş începe cu ce îmi plăcea! Îmi plăcea foarte mult să citesc, dar din păcate timpul se scurge altfel acum şi nu prea mai am timp de citit. Terminam două-trei cărţi pe săptămână, iar acum raportul este invers. În cele mai bune cazuri, îmi trebuie două –trei săptămâni să pot citi o carte. Îmi place să scriu, să călătoresc. În general, îmi place să creez şi să urmăresc creaţiile de valoare!”, spune Adrian Stângă

Ce nu îi place:
„În primul rând, detest fariseismul şi prostia. În al doilea rând, mi-e greaţă de cei care sunt proşti, dar se cred deştepţi şi frumoşi fiindcă au bani. Relaţiile lor viermănoase sunt efemere, pe când bunul simţ nu se pierde niciodată din moment ce l-ai dobândit”, mărturiseşte poetul.

Întrebări şi răspunsuri:

Mai sunt cititori de poezie în judeţul Dâmboviţa?
Da! Da! Da! Şi eu am fost foarte mult timp sceptic în această privinţă, dar, o dată cu desacralizarea spaţiului nostru temporal, o dată cu apariţia şi promovarea nonvalorii, lumea parcă se radicalizează, unii pro şi alţii contra. Observ că foarte mulţi tineri aleg lectura internet. E bine şi aşa. Pe mine unul o astfel de lectură mă oboseşte. Nu mi se pare acelaşi lucru dacă nu simt coala de hârtie în mână şi nu aud foşnetul fin al întoarcerii paginii.

Este greu să publici un volum de poezie în ziua de azi?
Este greu să publici o carte, indiferent despre ce este vorba în conţinutul ei. Să sperăm că lucrurile se vor schimba pentru că românii se îndreaptă (suprinzător) tot mai mult spre lectură. Publicarea cărţilor va fi mult mai uşoară atunci când va exista cu adevărat un sistem de finanţare culturală ca în statele Uniunii Europene, ca să nu vorbesc de SUA – că suntem foarte departe de ei. Rămâne însă un mare dar... Numai atunci când la conducerea Ministerului Culturii vor fi oameni care doresc acest lucru. Este inadmisibil să ai la cultură un buget de sub 1% din PIB. E de râsul lumii!

Profil:

Nume: Adrian Stângă
Data naşterii: 02.09.1981, Moreni, Dâmboviţa
Studii: Liceul I. L. Caragiale Moreni, Profil Filologie. Are şi specializări în „Managementul relaţiilor publice şi culturale” şi  „Mecanisme instituţionale şi proceduri administrative în sectorul public ”
Familie: Necăsătorit

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite