Târgovişte: Adio ghiozdan, bun venit troller

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Adio ghiozdan, bun venit troller
Târgovişte: Adio ghiozdan, bun venit troller

De curând, zgomotelor obişnuite ale oraşului care se pune în mişcare li s-a adăugat unul nou, mai puţin obişnuit, care te face să crezi că te afli mai degrabă pe coridoarele unui aeroport decât pe străzile unui oraş.

Zeci de elevi, majoritatea aparţinând ciclului primar, trag după ei cu îndârjire, în fiecare dimineaţă, bagaje de tip troller, în miniatură. Anul acesta moda trollerului la copii a explodat ca o inovaţie parcă demult aşteptată, am scăpat, în sfârşit de incomodele ghiozdane care, cel puţin în teorie, produceau atât de temutele deformări ale coloanei vertebrale.

Părinţii sunt cei care aleg trollerele

Diana T. este mama lui Sebastian, proaspăt intrat în clasa întâi şi ţine foarte mult la confortul copilului său. „Mi s-a părut un lucru extraordinar când l-am văzut la librărie. Îmi aduc aminte cum căram în spate ghiozdanul acela groaznic de greu când eram elevă, în care înghesuiam toate cărţile, numai abecedarul avea un kilogram, plus echipamentul de sport şi mâncarea. Şi îmi aduc aminte că uneori, pur şi simplu îl târam până acasă”, mărturiseşte Diana.

Prin comparaţie, trollerul pare, deci o mană cerească. Dar bucuria părintelui, mulţumit că a găsit soluţia la spinoasa problemă a sănătăţii copilului său ţine până la uşa librăriei. După ce a cheltuit un pic mai mult decât suma alocată unui ghiozdan normal, îşi dă seama că trotuarele Târgoviştei nu aduc nici pe departe cu gresia din aeroporturi.

Nenumăratele denivelări, gropile, bordurile înalte, care fac obositoare chiar şi plimbarea unui adult, treptele de la intrarea în şcoală sunt tot atâtea obstacole pe care copilul le are de depăşit, de data aceasta cu ghiozdanul în mână şi nu în spate. „Nu mi se pare o idee bună, aceasta cu trollerul. Eu chiar am unul cu care mă duc în deplasări şi mă incomodează foarte tare. În primul rând cand dau de trepte. Bagi în el, gândindu-te că oricum îl tragi pe roţi şi când dai de scări trebuie să îl cari în mână şi este îngrozitor de greu. Şi dacă un adult are astfel de probleme ce să îi mai ceri săracului copil care nici nu se uită bine pe unde merge. Am văzut un pitic de grădiniţă care din doi în doi paşi îşi dădea cu trollerul peste picioruşe”, ne spune Adriana Mincă, 35 de ani din Târgovişte.

Medicii recomandă totuşi căratul ghiozdanului în spate

Sănătatea şcolarilor este pusă în pericol de pretenţiile unor cadre didactice, care le cer să vină la şcoală cu ghiozdanul plin de cărţi. Am cerut părerea unui specialist cu privire la problemele de sănătate cauzate în rândul copiilor de vârstă şcolară de către ghiozdanele clasice. „Părinţii trebuie să fie foarte atenţi când cumpără ghiozdanul copilului. Mulţi elevi ajung în situaţia de a-şi deforma coloana vertebrală de la kilogramele de manuale şi caiete pe care le cară zilnic. Greutatea mare a ghiozdanului poate duce la apariţia unor tulburări ale coloanei vertebrale, elevii putând face scolioză sau cifoză”, a declarat Octav Rusescu, medic pediatru.

Medicii mai avertizează că elevii din clasele primare nu au voie să care ghiozdane mai grele de patru kilograme şi recomandă purtarea ghiozdanelor în spate şi nu în mână sau doar pe un umăr.

Varianta optimă pentru copii ar fi ca ghizodanele să fie mai uşoare iar atunci când acest lucru nu este posibil, o investiţie într-un ghiozdan prevăzut cu perne de burete pe spate pentru un bun confort în timpul utilizării este mai mult decât indicată.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite