A învăţat să spună „mama” la 51 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta a fost primul cuvânt rostit de un bărbat din Târgovişte după un accident cerebral. Neurologii şi logopezii spun că în ultimii doi ani vârsta persoanelor care suferă un astfel de accident este mult mai mică, aceştia având probleme încă de la 45 de ani.  

Aproape 2.500 de dâmboviţeni au suferit în ultimii doi ani accidente vasculare cerebrale. Specialiştii, îngrijoraţi de numărul mare al cazurilor, spun că este ca şi cum întreaga populaţie a comunei Pucheni ar fi fost victima unui accident cerebral. Mai mult, neurologii au observat şi faptul în aceşti ultimi doi ani, adică în perioada de după declanşarea crizei economice, vârsta celor care suferă accidente cerebrale este tot mai scăzută. „Persoane de 45 de ani, pe care, din punct de vedere medical, le considerăm tinere şi care nu ar trebui să aibă astfel de afecţiuni, ajung pe patul de spital după accidente vasculare grave. Stresul este un factor de risc important pentru declanşarea acestora”, spune medicul Ştefan Grapa, şeful Secţiei de neurologie din Cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

Logopedul poate reda limbajul


Accidentul vascular cerebral înseamnă, de fapt, spargerea sau blocarea unui vas de sânge care irigă creierul. Ca rezultat,  partea corpului care este controlată de zona  de creier în care a avut loc accidental nu mai funcţionează normal. Legătura între corp şi creier se face încrucişat, adică partea stângă a corpului este controlată de emisfera dreaptă a creierului şi invers. Aşa că, dacă recuperarea în urma unui accident vascular produs în emisfera dreaptă se face prin kinetoterapie, recuperarea dupa un accident în emisfera stângă ridică probleme, întrucât din această zonă sunt controlate nu doar membre, ci aici se află şi centrul vorbirii. Într-o astfel de situaţie intervine logopedul, care face cu pacientul aflat la recuperare exerciţii de control a respiraţiei şi a musculaturii aparatului vorbirii. Practic, logopedul învaţă adulţii să vorbească la fel ca şi pe copii mici.  întocmai ca şi  fono-articular (buze, limbă, obraji, palat moale, luetă, corzi vocale). “Pacienţii cu vârsta între 45 şi 50 de ani se pot recupera în totalitate. De aceea, e îmbucurător faptul că numărul pacienţilor cu astfel de afecţiuni care apelează la logoped a crescut cu 30% în ultimul an” spune logopedul Ileana Cercel.

Prima dată a spus „mama”


Printre târgoviştenii care au cerut ajutor pentru a se recupera se numără şi Marian, un inginer în vârstă de 51 de ani. După accidentul vascular, Marian nu putea vorbi sau scrie, nu mai putea comunica în niciun fel. A fost preluat din spital de Ileana Cercel şi ajutat să revină un om normal. „A trebuit să-l învăţ ca pe un copil să vorbească. Am început cu pictograme, desene care reprezentau obiecte şi pe care el a învăţat să le recunoască şi să le pronunţe numele. Şi-a dorit foarte mult să se vindece, repeta cu îndârjire fiecare cuvânt până când îl pronunţa corect. Am lucrat împreună patru luni, de două sau chiar de trei ori pe săptămână, în şedinţe de câte o oră. Prima dată a spus <mama> pentru că aşa îşi alinta soţia. Acum e un om normal”, povesteşte Ileana Cercel.

Factori de risc


„Stresul, tutunul, alcoolul, anticoncepţionalele, drogurile dar şi predispoziţia pacientului sunt principalii factori de risc ai accidentului vascular. Cei care au probleme cu inima, cu circulaţia sângelui sau cei care au diabet sunt predispuşi acestor probleme”, spune Ileana Cercel.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite