AVERTIZARE! Sute de copii şi tineri târgovişteni pot ajunge inadaptaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii spun că site-urile de socializare îi transformă pe utilizatori în persoane antisociale. Pentru că au impresia că lumea virtuală este perfectă, copiii şi tinerii nu se mai pot adapta limii reale şi ajung să nu mai comunice cu ceilalţi decât pe internet. 

Sunt ce îşi doresc să fie. Copiii şi tinerii târgovişteni trăiesc tot mai mult în lumea virtuală, pe care o consideră perfectă. Printr-un simplu click, au viaţa pe care şi-o doresc, bunăstare şi prieteni populari. Astfel explică psihologii nevoia celor mici de a petrece timpul pe site-urile de socializare. „În lumea virtuală îşi pot îndeplini toate dorinţele, îşi crează o imagine perfectă. În faţa calculatorului, stima de sine este foarte ridicată. Nu numai că îşi pot crea o altă personalitate, dar şi o altă identitate. Pot fi oricine îşi doresc să fie, dar acest lucru are efecte negative, chiar pe termen lung”, avertizează psiholog Ileana Cercel.

„Există riscul să poată deveni autişti”

Copiii şi tinerii sunt atât de captivaţi de lumea virtuală la care au acces fără să depună prea mult efort, încât devin dependenţi de ea. Această dependenţă îi face să neglijeze relaţiile din lumea reală, care ajung să-i deprime. „În momentul în care se confruntă cu problemele lumii reale apare depresia, chiar atacuri de panică, pentru că nu ştiu să facă faţă lumii reale, nu pot să comunice cu ceilalţi. Ei nu se pot adapta lumii reale. Există riscul să poată deveni autişti, să nu mai poată să comunice sau să anticipeze reacţiile emoţionale şi comportamentul celor din jur nu mai ştiu să folosească bine cuvintele”, explică psihologul. În plus, cei care se înscriu în aceste reţele de socializare pot fi manipulaţi mai uşor. „Sunt îndemnaţi să cheltuiască bani reali, folosind cardurile părinţilor, de la care ajung să fure. Sau ajung să fi furaţi, pentru că dai date reale unor oameni pe care nu-i cunoşti într-adevăr şi ei profită de acest lucru”, adaugă Ileana Cercel.

Administratorii site-urilor deţin un fals control

O simplă căutare pe www.hi5.com, unul dintre cele mai accesate site-uri de socializare, arată că în Târgovişte sunt 657 de utilizatori cu vârste până în 18 ani. Adevărata identitate a utilizatorilor nu se cunoaşte, însă, nici de administratorii site-urilor. „Oricine poate fi cine vrea pe net. Nu putem să ştim cine e persoana respectivă. Ca administrator al unui asemenea site, poţi doar să anulezi un cont din cauza unor abuzuri pe care utilizatorul le-a făcut, în sensul că nu a respectat termenii de utilizare a site-ului. Dar în realitate nu este o pedeapsă, căci el poate să-şi facă un alt cont cu alte date”, spune Daniel Rădulescu, informatician.

Sfatul psihologului:
Ileana Cercel recomandă tinerilor să comunice mai mult în viaţa reală. „Ar trebui să-şi transforme grupurile de prieteni virtuali în grupuri reale de prieteni şi să stea cât mai puţin în faţa calculatorului”, îi sfătuieşte psihologul.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite